U trendu

Narodna stranka: Vlast ne ume da reši smrad u Čukaričkom rukavcu

Narodna stranka ocenila je danas da vlast u Beogradu pogrešno i nestručno pokušava da reši problem širenja nesnosnog smrada iz Čukaričkog rukavca i da zbog toga preti opasnost „premeštanja ekološke katastrofe sa jednog na drugo mesto“.

„Gde je planirano da bude odloženo 40.000 kubnih metara toksičnog mulja iz Čukaričkog rukavca? To je 2.000 kamiona punih otrovnog mulja. Da li planiraju da taj nanos premeste na nizvodne deonice Save i Dunava i tako naprave ekološku katastrofu do Djerdap?“, upitao je član Odbora Narodne stranke za ekologiju, doktor biotehničkih nauka Aleksandar Andjelković.

Andjelković je naveo da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić samo iskoristio priliku da se slika pored bagera i da kaže kako je u toku iskop nanosa plovnim bagerom, a da je odmuljavanje tebalo raditi bagerima koji cevima usisavaju mulj sa dna.

„Da bi problem bio rešen, neophodno je prvo rešiti kanalizacione probleme u uzvodnom delu sliva reke Topčiderke i zaustaviti nelegalnu gradnju, a zakon sprovesti neselektivno. Potom je potrebno obaviti opsežnu analizu mulja i odrediti mesto za njegovo umirivanje i pravilno skladištenje, a zatim i povećati protok vode kroz rukavac i održavati stabilnim nivo zbog pravilnog formiranja akvatične mikro flore i makro flore“, rekao je Andjelković.

Andjelković je naveo da je vlast najodgovornija za problem Čukaričkog rukavca iz kojeg se širi nesnosan smrad, koji se oseća u velikom delu Beograda.

„Kanalizacione vode se ulivaju u pritoke Topčiderske reke i direktno unose fekalije u ‘mrtvaju’ u koju se rukavac pretvara zbog nedostatka protoka vode. Divlja gradnja koju vlast ne sankcioniše je doprinela da se taj problem toliko uveća da danas imamo ekološku katastrofu“, rekao je Andjelković.

Andjelković je dodao da polovina naselja Resnik, u kojem živi oko 30.000 ljudi, nema uredjene kanalizacione priključke, nego „procedne“ septičke jame, čije se vode kroz protok Pariguz i Resničku akumulaciju ulivaju u Topčidersku reku.

On je, povodom najave gradnje fabrika za preradu vode, rekao da Beograd ima više od 37 izliva kanalizacionih kolektora direktno u Savu i Dunav, od kojih su tri iznad vodozahvata Makiš.

„Dakle, preradjuje se voda za piće koja je prethodno kontaminirana fekalijama iz gradskih kolektora, što je apsurd“, zaključio je Andjelković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.