U trendu

Narodna stranka:Čelnici Beograda mogu da potroše 340 miliona evra bez polaganja računa

Narodna stranka saopštila je danas da čelnici Beograda, Zoran Radojičić i Goran Vesić, raspolažu sa 40 milijardi dinara, odnosno 340 miliona evra, koje „bez polaganja računa“ mogu da potroše na „zapošljavanje partijskih kadrova SNS-a bez konkursa“ i na „kupovine mimo Zakona o javnim nabavkama“.

Narodna stranka je u saopštenju navela da je to „gotovo trećina (gradskog) budžeta“.

„Standard gradjana je ozbiljno ugrožen i povećanjem cena komunalnih usluga, povećanjem poreza na imovinu i raznih parafiskalnih nameta, a vlast bezobzirno troši novac Beogradjana na zapošljavanje partijskih kadrova i netransparentne nabavke“, rekao je predsednik Odbora za privredu i finansije Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Borović.

On je rekao da je u gradskom budžetu planirano 340 miliona evra „za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge“, koje su, kako je naveo, „tipičan primer diskrecionog prava nalogodavaca budžeta da raspolažu tim novcem na potpuno netransparentan način i bez obaveze obrazloženja o načinu i kriterijumima trošenja“.

Borović je dodao da se „po istom modelu čereče i budžeti svih beogradskih opština“.

„Nedavno uhapšeni predsednik (Gradske) opštine Palilula Aleksandar Jovičić je diskreciono raspolagao sa 111,73 miliona dinara za usluge po ugovoru i sa 37 miliona za specijalizovane ugovore“, dodao je Borović.

On je naveo da su 2020. godine sve beogradske opštine, ne računajući Sopot za koji nema podataka, „za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge potrošile dve milijarde dinara“.

Borović je naveo i da je u budžetu Grada za 2021. i u dva rebalansa „došlo do šizofrene promene prioriteta budžetskih rashoda“ pa se, kako je ukazao, „na uštrb investicija, investicionog održavanja, modernizacije uprave i socijalne pomoći najugroženijim, nenormalno povećavaju troškovi za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge bez ikakve kontrole i uz izbegavanja zakona“.

Borović je u saopštenju ocenio i da je to „skandal bez presedana“.

On je podsetio da već postoji budžetska rezerva za troškove koji se ne mogu precizno unapred predvideti, i dodao da se zato ti troškovi moraju svesti na minimum i na izuzetke, „uz bolje planiranje budžeta“.

“U suprotnom, njihovo povećanje je grubo urušavanje budžetskog sistema, a upravo farsične varijante zloupotrebe ovog principa dobijaju svoj krešendo u budžetima grada i opština, gde je progresivni rast ovih troškova osnova za ozbiljnu sumnju da je reč o koruptivnim radnjama u trošenju novca poreskih obveznika“, rekao je Borović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.