U trendu

NATO aktivirao novu borbenu grupu u Bugarskoj

NATO je ovog meseca aktivirao u Bugarskoj novu multinacionalnu borbenu grupu jačine više od 1.000 vojnika, što se povezuje sa jačanjem istočnog krila Alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je jedna od četiri nove borbene grupe za jačanje istočnog krila NATO nakon početka rata u Ukrajini.

Komanda je poverena Italiji, koja će dati i najviše vojnika, a učestvuju i SAD, Bugarska i Albanija.

Rad na uspostavljanju borbene grupe počeo je u martu, kada su članice Alijanse odlučile da formiraju četiri nove borbene grupe u okviru Pojačane borbene budnosti NATO zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Vodeća i brojčano najmoćnija nacija biće Italija, čiji su pripadnici 31. jula krenuli sa logističkim delom kontigenta iz luke Bari ka Bugarskoj.

„Italijanski vojnici pripadaju 82. pešadijskom puku italijanske vojske, opremljeni borbenim vozilima pešadije Freća, sa topovima kalibra 25 milimetara i verzijama vozila sa minobacačima kalibra 120 milimetara i protivoklopnim raketama Spajk. Amerikanci će od naoružanja koristiti oklopna vozila Strajker, a u okviru jedne čete nalaze se modeli sa mitraljezima Brauning 12,7 mm i nosačima minobacača“, navodi se u tekstu.

Bugarska koristi oklopna vozila guseničare MT-LB sa teškim mitraljezima i tenkove T-72 sovjetske proizvodnje.

Za sada nije saopšteno koje će jedinice i naoružanje doći iz Oružanih snaga Albanije.

Otvorena je mogućnost da se borbenoj grupi pridruži još neka od zemalja članica NATO-a.

Prethodno je još 2014. uspostavljeno Istureno borbeno prisustvo NATO sa četiri borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.