U trendu

NATO: Kfor će imati ključnu ulogu u efikasnoj primeni sporazuma Beograda i Prištine

NATO je pozdravio današnji sporazum Beograda i Prištine o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova, navodeći da će misija Kfor igrati fundamentalnu ulogu u obezbedjivanju njegove efikasne primene.

„Misija Kfor, predvodjena NATO-om, igraće fundamentalnu ulogu u obezbedjivanju efikasne primene sporazuma, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine kojom se Kforu nalaže da osigura bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, navela je portparolka alijanse Oana Lungesku.

Ona je navela da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, od ključnog značaja za stabilnost u celom regionu.

„NATO nastavlja da snažno podržava dijalog uz posredstvo EU i druge napore u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region“, dodala je Lungesku.

Lungesku je navela da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prethodnih dana razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i povratkom dijalogu.

„Radujemo se sutrašnjem dolasku specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u sedište NATO-a, gde će se sastati sa generalnim sekretarom Stoltenbergom i članovima Severnoatlantskog saveta“, navela je Lungesku.

Posle dvodnevnih pregovora u Briselu, Beograd i Priština su danas postigli sporazum o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova. Sporazum predvidja da se specijalne jedinice kosovske policije 2. oktobra povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak i da istovremeno budu uklonjene i barikade kosovskih Srba.

Kfor će rasporediti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, predvidjeno je, izmedju ostalog, sporazumom postignutim uz posredstvo EU.

Kriza na severu Kosova počela je 20. septembra, kada je vlada u Prištini na Jarinje i Brnjak poslala specijalne snage policije radi sprovodjenja odluke o zameni srpskih registarskih tablica, na šta su Srbi sa severa Kosova odgovorili blokadom puteva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.