NATO negira zdravstvene rizike zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom

Osiromašeni uranijum tokom sukoba na Kosovu nije bio uzrok trajnih zdravstvenih rizika, rekli su iz NATO povodom predloga predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da se formira komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine.

Kako je prenela regionalna televizija N1, NATO se bavio uticajem osiromašenog uranijuma pre 19 godina, kada je formiran poseban komitet.

„Komitet je, na osnovu nezavisnih dokaza, došao do zaključka da osiromašeni uranijum tokom sukoba na Kosovu nije bio uzrok trajnih zdravstvenih rizika. Program UN za životnu sredinu u svom izveštaju iz 2001. godine isto tako je zaključio da lokacije sa osiromašenim uranijumom nisu značajne po pitanju rizika po zdravlje ljudi. To su naučne činjenice“, naveo je NATO u odgovoru N1.

Gojković je danas Skupštini Srbije uputila Predlog o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje gradjana i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice izazvane upotrebom projektila sa osiromašenim uranijumom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.