NATO upozorava Prištinu: Vojska Kosova u pogrešno vreme, može imati ozbiljne posledice

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da namera Kosova da transformiše svoje bezbednosne snage u ”vojsku” dolazi u pogrešno vreme, da je suprotna preporukama mnogih NATO članica i da može imati ozbiljne posledice po evroatlantske integracije Prištine.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su NATO ministri na sastanku razmotrili nameru Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u ”vojsku”.

”Takav korak dolazi u pogrešno vreme, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije”, poručio je Stoltenberg.

On je naglasio da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom.

”Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemlja kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu”, kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je ponovio da ukoliko mandat KBS evoluira NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu.

Generalni sekretar NATO ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

”Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdržže provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti”, zaključio je Stoltenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.