U trendu

NDMBGD: Potrebni bolji uslovi rada u GSP a ne vozači iz inostranstva

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da problem s velikim nedostatkom vozača u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) u glavnom gradu treba rešiti povećanjem plata i boljim uslovima rada a ne traženjem radnika iz inostranstva.

„Umesto da poštuju, čuvaju i ulažu u naše radnike koji imaju iskustvo i znanje, planiraju da dovedu jeftinu radnu snagu i nastave da i njih plaćaju katastrofalno. Stiče se utisak da je Srbija zemlja u rangu Švedske, Austrije, Nemačke ili Slovenije i da je standard toliko visok da kod nas niko ne želi da vozi autobus, pa je oglas za prijem vozača u GSP stalno otvoren, a nedostaje ih u proseku oko 200“, navela je ta organizacija u saopštenju.

Ne davimo Beograd je naveo da je osnovica zarade u GSP-u 39.000 dinara i da je to suviše malo jer bi trebalo da bude najmanje 60.000 dinara.

„Pitanje plata nije više pitanje samo socijalne politike i izlaženja u susret radnicima, jer je činjenica da vozača nedostaje, a Beograd ne može da funkcioniše bez kvalitetnog javnog prevoza. Zbog odlaska vozača i konstantnog manjka, propuštaju se polasci, a autobusi kasne. Da su plate u GSP konkurentne, vozači se ne bi tako lako odlučivali da napuste posao i odu u inostranstvo“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.