U trendu

NDNV: Vlasnici da saopšte šta će biti sa Radiom B92, REM da reaguje

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od vlasnika Radija B92 da javno saopšte i obrazlože odluku o budućnosti tog medija i zaposlenih u njemu, zbog značaja Radija B92, koji uveliko prevazilazi komercijalne okvire.

„Ukoliko će ovaj simbol slobodnog novinarstva uskoro najverovatnije postati tek deo medijske prošlosti, time se medijska slika Srbije dodatno urušava i podređuje tabloidnoj stvarnosti“, naveo je NDNV u saopštenju.

To novinarsko udruženje je poručilo vlasnicima Radija B92 da ne samo poslovna etika već i „elementarna pristojnost“ nalažu da se zaposlenima jasno predoči šta mogu da očekuju u skoroj budućnosti, a ne da ih drže u neizvesnosti.

„Ukoliko Radio B92 i zaista ostane bez informativnog programa, to svakako mora biti povod za preispitivanje nacionalne dozvole za emitovanje, koju ova radijska kuća ima“, naveo je NDNV.

Ocenili su da je slučaj Radija B92 i položaja novinara zaposlenih u njemu posledica dugogodišnje deregulacije medijske scene, ali i lošeg rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

NDNV je optužio REM da je svojim dugogodišnjim nečinjenjem omogućio razne devijacije na medijskoj sceni, pa i protivzakonite postupke u vezi sa vlasništvom nad nacionalnim dozvolama za emitovanje.

„Slučaj Radija B92 treba da bude i snažan podsticaj REM-u da se probudi iz dugogodišnjeg sna i preispita ne samo ovu nego sve dozvole za emitovanje, uporedi programske sadržaje sa predatim elaboratima i, bez ustezanja, preduzme mere za one medije koji se tih elaborata ne pridržavaju, kao ni drugih zakonskih obaveza“, piše u saopštenju.

NDNV je izrazio nadu da će najavljene personalne promene u REM-u unaprediti njegov rad, pošto iskustvo kazuje da rad ovakvih institucija umnogome zavisi i od ličnosti koje ih vode.

To novinarsko udruženje je ocenilo da je slučaj Radija B92 još jedan u nizu dokaza da država mora pod hitno i bez odugovlačenja da sprovede medijske zakone u delo, kako bi se uspostavili elementarni uslovi za razvoj medija i poboljšanje položaja novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar