Ne davimo Beograd: Mali proglašava teroristima one koji su pisali o njegovim malverzacijama

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je danas da smatra da su selektivni spiskovi Uprave za sprečavanje pranja novca i Ministarstva finansija i zahtev za vanredno prikupljanje informacija nedopustiv pritisak na civilno društvo, nezavisne medije i pojedince koji su meta tog poteza.

„Kada znamo da je na čelu Ministarstva finansija doktor za pranje novca, Siniša Mali, čije su pronevere otkrili upravo ljudi koji su na ovom spisku, jasno je da je u pitanju zloupotreba državnih organa i pokušaja uticaja na nezavisan rad organizacija, medija i individua sa famoznog spiska“, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da posebno brine činjenica što se državna institucija poziva na član zakona koji se odnosi na sve one za koje se sumnja da su umešani u finansiranje terorizma.

„Usled ovakve zloupotrebe institucija, koje umesto da se bore protiv korupcije u svojim redovima, za koju postoje brojni očigledni dokazi, jasno je da Srbija nezadrživo ide u diktaturu za šta će posledice biti nesagledive. Mnogo puta do sada smo ukazivali na brojna kršenja zakona i propisa, izmedju ostalog i od strane bivšeg gradonačelnika Beograda, sada ministra finansija te ovakve pokušaje pritiska smatramo osvetom i kaznom za sve koji su bili na strani istine i pravde u tim slučajevima“, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd podunudila je „svu moguću pomoć i podršku“ organizacijama, medijima i pojedincima sa spiska, koji je napravila kriminalna politička elita.

„Pozivamo sve organizacije, medije i pojedince sa spiska, kao i brojne druge koji su ih podržali da ne odustaju od korišćenja svih mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, kako bi ovaj nezakonit čin bio sprečen, a odgovorni odgovarali“, istakla je inicijativa Ne davimo Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.