U trendu

Ne davimo Beograd: Odustanite – gondola neće proći

Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je danas od Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da prestane da traži načine da zaobidje zakone, urbanističke propise, medjunarodnu i domaću stručnu javnosti i veliku većinu gradjana koji nedvosmisleno govore da je gondola na Kalemegdanu nepotrebna i štetna.

U saopštenju se navodi da je Vrhovni kasacioni sud odbio zahtev Ministarstva da preispita odluku Upravnog suda kojom se nalaže privremeno obustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu, podnetu od strane Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Domaća i medjunarodna stručna javnost, okupljene oko najveće pan-evropske mreže za zaštitu kulturnog nasledja, Evropa nostra, nedvosmisleno su ukazale da projekat izgradnje gondole zabrinjavajuće ugrožava kulturno nasledje od značaja za čitavu Evropu, dok s druge strane ne donosi nikakvu ili zanemarljivu korist.

Više od 15 hiljada gradjana potpisalo je peticiju kojom se traži obustavljanje ovog štetnog projekta.

Uprkos svemu tom pa i uprkos sopstvenom obećanju da će poštovati odluku Upravnog suda, Ministarstvo je pokušalo i preko Vrhovnog kasacionog suda da sprovede svoju volju, saopštio je Ne davimo Beograd.

„Sada kada je i ova instanca pokazala da se sa gradnjom mora sačekati do utvrdjivanja da li je gradjevinska dozvola za pripremne radove protivzakonita, zahtevamo od Ministarstva da prestane da traži nove načine da je zaobidje,“ navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar