Ne davimo Beograd povodom 8. marta protiv rada žena i nedeljom

Inicijativa Ne Davimo Beograd saopštila je danas da obeležava 8. mart kampanjom „I Njoj Je Nedelja“ i akcijom na više lokacija u gradu poput tržnih centara, pijaca i drugih mesta u kojima žene rade nedeljom „gde će razgovarati sa gradjankama i gradjanima i deliti materijale koji ukazuju na ovaj problem“.

U saopštenju se navodi da se ovom akcijom nastoji skrenuti pažnja na radna prava žena, posebno u kontekstu neplaćenog rada i nedostatka slobodnih dana.

„Na današnji dan, pre 110 godina, Klara Cetkin je predložila 8. mart za Medjunarodni dan žena kada se promoviše pravo na rad i ravnopravne uslove rada ali i vidljivost žena u javnoj sferi, a koji se kod nas tradicionalno obeležava čestitkama i simboličnim poklonima za žene. Ženska grupa Ne davimo Beograd želi da skrene pažnju na činjenicu da mnoge žene danas, iako je nedelja, nemaju slobodan dan ili se bave kućnim radom koji često nije vrednovan nego podrazumevan“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi „samo u sektoru trgovine, gde se radi i nedeljom, zaposleno je  70 odsto žena“, zbog čega Inicijativa Ne Davimo Beograd „želi da podržimo inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije, sa kojom se saglasilo i nekoliko drugih sindikata, da se zabrani rad u trgovini nedeljom i državnim praznicima kao prvi korak ka ostvarivanju radnih prava za žene: pravo na ograničeno radno vreme i dnevni i nedeljni odmor“.

„Ustav Republike Srbije jamči ženama posebnu zaštitu na radu i posebne uslove rada, a upravo su one te koje isuviše često rade u nehumanim uslovima, nemaju dovoljno slobodnih dana i nisu plaćene za prekovremeni rad. Većina poslova u sektoru brige, za kojim neprestano postoji potreba, pripada ženama: na primer, samo u zdravstvu je zaposleno 75 odsto žena. Dok se licitira hoće li predsednik Srbije „dati“ medicinske sestre Nemačkoj, one rade u izuzetno lošim uslovima“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da „ne smemo zaboraviti da prema podacima Zavoda za statistiku, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene, u odnosu na muškarce, dvostruko više rade na poslovima u kući, a upola manje rade na plaćenim poslovima, kao i da neuravnotežena podela rada u domaćinstvu i briga o porodici praktično znači drugu radnu smenu za žene, a za žene koje žongliraju izmedju nekoliko prekarnih poslova da bi prehranile svoje porodice, to zapravo znači i treću smenu“.  

„Žene obavljaju poslove od suštinskog značaja za društvo i akcijom #INjojJeNedelja želimo da to istaknemo. Umesto konstantnog svaljivanja krivice na žene što napuštaju selo, što u uslovima siromaštva i nesigurnosti ne radjaju dovoljno dece, što kao medicinske sestre žele da emigriraju iz Srbije, uz površno uvažavanje njihovog doprinosa samo za 8. mart, potrebno je da zaista sagledamo uslove u kojima žene rade i žive i da se zajedno pridružimo borbi za njihov bolji položaj, jer je to bolje i za čitavo društvo“, navela je Inicijativa Ne Davimo Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.