U trendu

Ne davimo Beograd: Set pravosudnih zakona olakšava SNS-u da kontroliše sudove i tužilaštva

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je danas da će se njegovi poslanici u Skupštini Srbije suprotstaviti donošenju seta pravosudnih zakona, koji bi uskoro trebalo da se nadje u skupštinskoj proceduri, jer se tim setom, kako je ocenio, „olakšava Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da kontroliše sudove i tužilaštva“.

Poslanica tog pokreta Jelena Jerinić ocenila je u saopštenju da postupak izbora takozvanih istaknutih pravnika u pravosudne savete, koji će birati i razrešavati sudije i tužioce, „omogućava postavljanje politički podobnih kandidata“.

„U odsustvu dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini te istaknute pravnike praktično će birati predsednik Narodne skupštine, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik gradjana“, navela je ona, ističući da će ti pravnici imati presudnu ulogu u održavanju kvoruma za rad Visokog saveta sudstva, samim tim i u odlučivanju o izboru i razrešavanju sudija i predsednika sudova.

U saopštenju se dodaje da tim zakonima Ministarstvo pravde zadržava široku kontrolu u oblasti sudske uprave, čime će ograničiti budžetsku i kadrovsku autonomiju pravosudja, čime će, kako su ocenili, biti moguće „disciplinovanje neposlušnih sudija“.

„To u praksi znači da će pod izgovorom zabrane političkog delovanja sudija, po već oprobanom receptu, biti sankcionisane sudije koje budu javno izrazile sopstveno mišljenje o važnim društvenim pitanjima“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.