U trendu

Ne davimo Beograd: Solidarni sa svim radnicama u Srbiji

Pokret Ne davimo Beograd je povodom Međunarodnog dana žena saopštio da i ovog 8. marta, kao i do sada, staje uz obespravljene radnice.

Taj pokret, koji prerasta u Zeleno levi front, je izrazio zahvalnost i solidarnost sa svim radnicama koje su „vezivno tkivo“ Srbije a „nisu dovoljno vrednovane i rade u nehumanim uslovima“.

Naveli su u saopštenju da žene obavljaju poslove bez kojih društvo ne bi moglo da funkcioniše, bilo da su čistačice, tetkice, zdravstvene radnice, konobarice, vaspitačice, učiteljice…

Ukazali su i da su „sve više u nezavidnom položaju i preduzetnice, freelance radnice i radnice u call centrima“ koje, kako su dodali, ne mogu da ostvare puna radna prava.

„To su žene koje brinu o nama, koje nas povezuju i pomažu, a sve njih povezuje tmurna stvarnost radnih (ne)uslova“, navodi se u saopštenju.

To su, kako su ocenili, nesigurnost poslovne pozicije, potplaćenost, rad na crno, rad za minimalac, mobing i seksualno zlostavljanje na radnom mestu i loše rešenje plaćanja poreza.

Tu su ubrojali i ugovore „kojima se negiraju osnovna prava“.

„Ne samo ovaj dan već i svaki drugi u godini unutar institucija i van njih, zalagaćemo se da ženski rad bude vrednovan, adekvatno plaćen, siguran i da omogućava uravnoteženje radnog, poslovnog i ličnog života“, naveo je taj pokret.

Ukazali su da to „podrazumeva sigurnije zaposlenje kroz ukidanje nesigurnih ugovora, skraćivanje radnog vremena i mogućeg prekovremenog rada“.

To podrazumeva, kako su dodali, i „platu za život“ i usklađivanje minimalne zarade sa tom platom, bezbedno radno mesto i garantovano plaćeno porodiljsko odsustvo.

„Umesto slavljenja žena jedan dan u godini uz cveće i poklon vaučere, zalažemo se za dostojanstven život i rad žena svakog dana, jer dobra Srbija za žene je dobra za sve!“, naveli su u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.