U trendu

Ne da(vi)mo Beograd: U odsustvu pravne zaštite bojkot izbora jedino rešenje

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da je odbačena krivična prijava koju su podneli Drugom osnovnom javnom tužilaštvu protiv nepoznatih počinilaca koji su u toku izborne kampanje 2018. godine sabotirali njihove skupove, pozivali na nasilje i širili laži o toj organizaciji.

„Desničarski ekstremisti koji su radili po nalogu vlasti i vršili pritiske na inicijativu Ne davimo Beograd na ovaj način zaštićeni od odgovornosti“, navela je ta inicijativa u saopštenju i ocenila da je to „jasan znak“ da džava nema nameru da obezbedi ravnopravne izborne uslove za sve političke aktere i da će sve uraditi da opstruira i uguši oponente.

Kako su iz te inicijative dodali, protiv aktivista Ne davimo Beograd gomilaju sudski procesi i kazne kojima vlast pokušavada ih „pravno izmori“ i da spreči njihov rad, a slične napade i pritiske trpe sve opozicione organizacije i situacija je gora nego 2018.

„U ovakvoj atmosferi, ne samo odsustva pravne zaštite, već i očigledne namere državne opstrukcije našeg rada, uvereni smo da je bojkot lažiranih izbora jedina ispravna odluka“, dodaje se u saopštenju uz poziv gradjanima da im se pridruže u bojkotu.

U saopštenju se navodi da je Inicijativa ne davimo Beograd tokom 2018. bila meta brojnih napada i optužbi, laži, pretnji i pritisaka, a da su žalbe gradskoj izbornoj komisiji i Upravnom i Ustavnom sudu ostale nerešene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.