Ne treba potceniti zemlje koje su nam prijatelji, Tito im i dalje nešto znači

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija potcenjivala neke zemlje koji su njeni prijatelji i izrazio uverenje da ne bi ovako veliki broj zemalja priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da su na čelu zemlje bili isti ljudi kao danas.

Dačić je za Pink podsetio da je od 2008. do 2012. godine 85 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a da od kada je on postao ministar spoljnih poslova, pet je priznalo nezavisnost Kosova, a jedna povukla.

„Neke zemlje koje su naši prijatelji potcenjujemo, zemlje kojima Tito i dalje nešto znači. Ako 20 godina ne odete u Bangladeš, onda oni ne znaju da li vam nešto važno ili nije“, rekao je Dačić.

Ministar je izrazio uverenje da je Srbija mogla da spreči neke od tih zemalja da priznaju Kosovo.

„Siguran sam da smo imali ovakvu vlast ranije, ne bi ovoliko zemalja priznalo“, rekao je Dačić, naglašavajući da potez Surinama da povuče priznanje treba da pozdrave svi u Srbiji.

Govoreći o odluci Prištine da odloži zahtev za prijem Kosova u Unesko, Dačić je rekao da je Srbija imala plan Stejt departmenta ko će i kako da glasa.

On je ocenio da je Srbija ostvarila veliku pobedu time što je sprečila prijem Prištine u Unesko.

To je, dodao je, Srbija učinila isključivo pričom i posvećenošću.

Osvrnuo se i na izbore u Beogradu, navodeći da su ti izbori važni i da će se na njima, kako smatra, meriti da li republička vlast, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „i dalje opstaje ili ne“.

Na pitanje da li se nećka između dva kandidata SPS za gradonačelnika, Dačić je rekao da prvo treba doneti niz strateških političkih odluka.

Prema njegovim rečima, zavisi od dogovora sa Aleksandrom Vučićem kako će nastupati na tim izborima, odnosno da li će izaći zajedno i da li treba da se, uz gradske, održe i parlamentarni izbori.

„Ako je tako, ne možete na jedan način na jedne izbore, a na drugi na druge“, rekao je Dačić, napominjući da još nije razgovarano o tome.

On je do bi najlogičniji izbor za kandidata SPS, ukoliko bi ta stranka nastupila samostalno, bio Aleksandar Antić.

„Spomenuo sam i Mrkonjića, ali na tu temu nismo još razgovarali“, rekao je lider SPS.

Dačić je dodao i da je interes Srbije da ostvari vezu sa novom američkom administracijom.

„Tu ne mislim na Stejt Department jer je on talac dosadašnje politike SAD prema ovom regionu i to ne sada, u ovom vremenu, nego pre 20 godina. Njihovo mišljenje o tome i način viđenja kako da se očuva stabilnost u ovom regionu je nemoguć“, ocenio je Dačić.

Iz tog razloga, dodao je, veoma je važno i strateški da se ostvari linija komunikacije do predsednika SAD Donalda Trampa, potpredsednika Majka Pensa i državnog sekretara Reksa Tilersona, „jer to je ta struktura koja je ovlašćena da drugačije razmišlja nego što bilo do sada“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.