„Ne verujte u Putinove laži“

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da anektira celu Ukrajinu. Pozvao je i Merkelovu da podrži Kijev.

Porošenko je u intervjuu za današnji nemački „Bild“ i medijsku grupu „Funke“ odbacio tvrdnje Rusije da su tri ukrajinska broda ilegalno ušla u ruske vode u Azovskom moru u nedelju i da je to bila provokacija.

„Ne verujte u Putinove laži. Putin želi staro rusko carstvo, Krim, Donbas, celu zemlju. Kao ruski car, kako sebe vidi, njegovo carstvo ne može da funkcioniše bez Ukrajine. On nas vidi kao svoju koloniju“, rekao je Porošenko.

On je pozvao Nemačku, koja je najveći kupac ruskog gasa, da obustavi izgradnju gasovoda Severni tok 2 koji bi omogućio Rusiji da direktno snabde Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu.

„Treba nam snažna, odlučna i jasna reakcija na agresivno ponašanje Rusije. To znači i zaustavljanje projekta gasovoda Severni tok 2“, kazao je ukrajinski predsednik, prenosi Rojters.

Porošenko je takođe pozvao na stacioniranje brodova NATO-a u Azovskom moru.

Podsetimo, do ozbiljnog zaosštravanja odnosa između Ukrajine i Rusije došlo je u Kerčkom moreuzu kada su ukrajinski brodeovi ušli u teritorijalne voide Rusije. Rusi krive Ukrajince i tvrde da je to urađeno namerno kao provokacija, a Ukrajinci tvrde suprotno – da su sve iscenirali Rusi.

Kao rezultat tog sukoba je proglašenje ratnog stanja stanja u delu Ukrajine, kao i dodatno naoružavanje ruskih snafga kod Krima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.