U trendu

Neizvesno razmatranje predloga zakona o ukidanju Specijalnog suda

Uprkos upozorenjima prijatelja i saveznika Kosova, pre svega SAD i zemalja „velike petorke“, kao i upozorenja Evropske unije da bi ukidanje Zakona o specijalnom sudu predstavljalo blokiranje i izolaciju Kosova na medjunarodnom planu, još nije sigurno da li će se u Skupštinski Kosova razmatrati predlog zakona o ukidanju Specijalnog suda.

„To je zato što ima pokušaja da se ponovo ožive inicijative za paralizu tog suda, a moguća su i iznenadjenja“, navela je prištinska „Koha ditore“.

Sednica Predsedništva Skupštine Kosova koja je bila najavljena za danas, odložena je za sredu.

U pozivu za tu odloženu sednicu pisalo je da će se razmatrati stavljanje u vanrednu skupštinsku proceduru peticije za ukidanje Specijalnog suda, kao zahtev organizacija veterana, invalida i porodica palih boraca Oslobodilačke vojske Kosova.

Medjutim, u poslednjem pozivu za sednicu nije dat dnevni red, već samo vreme održavanja sednice.

Prištinski mediji su pisali da je moguće da se na sednici Skupštine Kosova obori inicijativa za sazivanje vanredne sednice.

U medjuvremenu se nastavlja i jača pritisak na kosovske lidere i poslanike Skupštine Kosova da se to pitanje ne stavi na dnevni red i da se ne donese odluka o ukidanju Specijalnog suda.

Poslednji u tim pokušajima je i susret američkog ambasadora na Kosovu Grega Delavijea i predsednika Skupštine Kosova Kadri Veseljija.

U saopštenju sa tog sastanka je istaknuto da su Veselji i Delavi iskazali potrebu za zajedničkim stavovima o pitanjima od nacionalnog interesa za Kosovo, dok je Veselji rekao da će Kosovo do kraja ispuniti svoje obaveze prema medjunarodnoj zajednici, uključujući i Specijalni sud.

Veselji je u autorskom tekstu za portal gazetaexpress.com prošle nedelje napisao da je jasno da je Specijalni sud štetan za Kosovo, ali da će ipak biti osnovan, jer „Kosovo nema snage da to zaustavi“.

„Kosovo je najmanje zaslužilo da mu se to desi, ali će se ipak desiti i pored stotina argumenata koje imamo protiv. Ovo je nepravda koja će se desiti u ime pravde“, napisao je Veselji.

Incijativu za izglasavanje Zakona o ukidanju Specijalnog suda pokrenuli su poslanici stranke na čijem je čelu Veselji, uz podršku poslanika albanskih stranaka, članica vladajuće koalicije na Kosovu.

Kako navode prištinski mediji, Veselji u stavovima koje je izneo u kolumni nema jasnu podršku većine poslanika svoje stranke u kosovskom parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.