U trendu

Nekoliko hiljada ljudi ispred Hrama Svetog Save na protestu zbog plana za Kosovo

Na skupu protiv evropskog plana za Kosovo na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu na poziv dela parlamentarnih stranaka koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom okupilo se večeras nekoliko hiljada građana.

Građani i dalje pristižu na plato ispred hrama, a početak zvaničnog okupljanja i šetnje do spomenika caru Nikolaju II Romanovu, prekoputa zgrade predsedništva, umesto u 18 sati, počeće nešto kasnije.

Okupljeni uz zastave Srbije nose i transparente „Kosovo nije na prodaju“, „Ne veleizdaji“, „Kosovo je Srbija“, „Srbija a ne EU“.

Uz lidere Dveri, Zavetnika, Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) i Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), na okupljanju je i lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Zahtevi okupljenih su bezuslovno odbijanje evropskog plana za Kosovo, za koji kažu da je čin veleizdaje, a traže i ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i raspisivanje izbora.

Zavetnici: Vlast će pokušati da tokom protesta ubaci svoje jurišnike da započinju tuče

Organizatori demonstracija protiv evropskog plana za Kosovo upozorili su da „vlast planira“ večeras da upotrebi sva nelegitimna sredstva „kako bi kompromitovala miran i dostojanstven skup na koji je pozvala državotvorna opozicija.

Stranka Zavetnici, koja je jedan od organizatora skupa, saopštila je da prema njihovim saznanjima vlast namerava da „na sve moguće načine u redove okupljenih građana ubaci svoje jurišnike čiji je zadatak da zapodenu nerede, tuču i haos“.

„Ovom prilikom podsećamo da četiri parlamentarne stranke, kao i ostali organizatori današnjeg skupa, ni na koji način ne žele bilo kakve nerede na ulicama Beograda“, navedeno je u saopštenju uz ocenu da od potencijalnih nereda na ulicama glavnog grada danas jedino može da ima koristi Srpska napredna stranka.

Zavetnici su u saopštenju istakli da takvu metodologiju koriste režimi na izdisaju, u nameri da sačuvaju svoje političke pozicije i duboko poljuljan politički rejting, i da je rast represije podstaknut rastom panike i straha u redovima naprednjaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.