Nema priznanja Kosova dok se tome protivi srpski član Predsedništva BiH

BiH neće priznati Kosovo sve dok se tome protivi srpski član tročlanog Predsedništva BiH, rekli su u odvojenim intervjuima za Dojče vele (Deutsche welle – DW) članovi tog kolektivnog tela Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Srpski član Predsedništva Mladen Ivanić rekao je da dok je on na toj funkciji BiH neće priznati Kosovo, ali da je spreman da podrži svaki eventualni dogovor koji bi Srbija postigla o tome, dok su Dragan Čović i Bakir Izetbegović kazali da za hrvatsku i bošnjačku stranu priznanje Kosova nije problem, ali da je nemoguće jer spoljnu politiku vodi Predsedništvo koje odluke donosi konsenzusom.

„Moj politički stav je da je način na koji je Kosovo dobilo nezavisnost potpuno mimo medjunarodnih pravnih normi i kao neko ko ima tu mogućnost, ja ću tu mogućnost i da koristim. Dok sam ja ovde, Kosovo sigurno neće biti priznato. Ako se pojavi neki srpski političar koji bude smatrao da to tako treba, sasvim poštujem…. nema nikakvih problema, neću ništa uraditi mimo toga“, rekao je Ivanić.

Upitan da sa „da“ ili „ne“ odgovori da li će BiH priznati Kosovo ako Srbija postigne dogovor, Ivanić je rekao da će podržati sve što Srbija dogovori. „Ako Srbija postigne dogovor, sve što Srbija postigne, to ću ja podržati“, rekao je Ivanić.

Na pitanje zašto BiH još nije priznala Kosovo, hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je da je problem u tome što jedan od tri konstitutivna naroda „apsolutno, kada je u pitanju spoljna politika, sledi poruke koje dolaze iz Srbije“.

„Partneri iz Republike Srpske apsolutno, kao i oko NATO saveza slede dogovor, koji pravi Beograd oko tih pitanja i to je problem i mislim da dok se na tom nivou ne dogovori nešto konkretno, da ćemo teško imati punu saglasnost u BiH“, rekao je.

Čović je ocenio da „kada su u pitanju Hrvati i Bošnjaci nema uopšte problema“ ali da takva odluka mora biti doneta konsenzusom.

Na pitanje da li je njegov stav da treba priznati Republiku Kosovo Čović je rekao: „To za mene uopšte nije pitanje, pitanje je samo kako napraviti konsenzus oko toga, da budem vrlo precizan“.

Čović je naglasio da spoljnu politiku vodi Predsedništvo BiH i da je tu nužan konsenzus.

„Nemamo mi problema, kod Bošnjaka je tu čist odnos, kod Hrvata je je čist odnos, ali moramo se medjusobno uvažavati“, dodao je Čović.

Bošnjački član Predsedništva BiH Izetbegović je rekao da što se njega tiče Kosovo odavno trebalo da bude priznato ali i naglasio da se o tome odlučuje konsenzusom na nivou BiH.

„Za priznanje Republike Kosovo i ne samo to, nego za poboljšanje odnosa sa Kosovom, za vizni režim potreban je konsenzus na nivou BiH“, rekao je Izetbegović na pitanje zašto BiH nije priznala Kosovo i da li će to učiniti.

„Ja sam onaj koji je tu jedan generator koji gura te stvari da se dese. Možete naravno pretpostaviti ko je taj koji to koči. To su srpski političari u BiH, koji su često rigidniji od srbijanskih političara. A bez trojke ne možete rešavati medjunarodne odnose. Ako srpski političar u Predsedništvu, Parlamentu, Veću ministara… to neće…onda to ne dobijate“, dodao je Izetbegović.

„Što se mene tiče Kosovo je do sad trebalo da bude priznato… ali naši pokušaji da se to uradi samo su naneli štetu odnosima unutar BiH, ništa nisu pomogli Kosovu“, dodao je bošnjački član Predsedništva BiH za Dojče vele.

Na kraju intervjua, upitan da sa „da“ ili „ne“ odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Kosovo Izetbegović je odgovrio „Nadam se da“.

Svi intervjui vodjeni su sredinom oktobra i emitovani 8, 13. i 15. novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.