U trendu

Nemačka će pomoći u potrazi za teroristima

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas da će blisko saradjivati s francuskom vladom u potrazi za počiniocima sinoćnih napada i za onima koji ih podržavaju. 

„Ovaj napad na slobodu nije usmeren samo na Pariz, on je uperen i pogadja sve nas. Zato moramo da odgovorimo zajedno“, rekla je Merkel. 

„Mi, vaši nemački prijatelji, saosećamo s vama. Mi plačemo s vama. Vodićemo ovu borbu zajedno s vama protiv onih koji su vam učinili nezamislive stvari“, rekla je Merkelova.

Nemački predsednik Joakim Gauk rekao je da Nemačka žali zajedno sa Francuskom i da bes prema ubicama mora da preraste u odlučnost da se brani Evropa.

„Evropske vrednosti i evropske slobode su napadali su moćni neprijatelji tokom istorije. Ipak, naša Evropa je tvrdjava demokratije i ljudskih prava. Čak i brutalni napadi islamističkih terorista to neće promeniti“, rekao je Gauk.

Izrazi saučešća i podrške Francuzima stižu iz celog sveta.

Britanska krajica Elizabeta uputila je francuskom predsedniku Fransoa Olandu i narodu Francuske  duboko saučešće. U poruci se navodi da su kraljica i princ Filip bili duboko šokirani i rastuženi zbog napada.

Slovački predsednik Andrej Kiska je upućujući saučešće članovima porodica nastradalih i narodu Francuske rekao je da je „šokiran i razljućen zbog napada“.

„Teroristi su ponovo ubili ljude u Parizu da šire strah i mržnju medju nama u Evropi. Da šire zlo i haos. Posle tako teške noći, Evropi je potrebno još jedinstva i treba da preduzme pravu akciju. Terorizam nikad ne uništava demokratiju i slobodu u Evropi ako smo sposobni da branimo svoje vrednosti, svi zajedno i odlučno“, napisao je Kiska. 

Indijski premijer Narendra Modi koji je u poseti Velikoj Britaniji osudio je varvarske terorističke napade u Parizu i rekao da je Indija uz narod Francuske u suočavanju sa ovom tragedijom.

„Moramo da budemo kao čovečanstvo u borbi protiv velike globalne pretnje našeg vremena i da podržimo naše vrednosti i način života“, rekao je Modi.

Napade su osudile i vlade nordijskih zemalja, a gradjani polažu cveće i pale sveće ispred francuskih ambasada širom tog regiona.

Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom je govorila o „užasnim vestima“ a njen danski kolega Kristijan Jensen rekao je da terorizam mora da bude poražen. „Ne mogu da unište demokratije koje stoje zajedno“, rekao je Jensen.

Finski premijer Juha Sipila rekao je da ne se ne sme dati mesta strahu i netoleranciji. Danski premijer Lars Leke Rasmusen je posle polaganja cveća ispred francuske ambasade rekao da počinioci moraju da se gone i poraze i da se odtoga nikada neće odustati. 
 
Švedski kralj Karl XVI Gustav rekao je da je šokiran i da je sada važno da svi „budu zajedno protiv ovog nezamislivog terorizma“.

Saučešće su uputili i japanski premijer Šinzo Abe i turski premijer Ahmet Davutoglu.

Kineski predsednik Si Djinping izdao je saopštenje upućeno francuskom predsedniku Olandu izražavajući solidarnost sa francuskim narodom i saučešće zbog žrtava u napadu. Si je najoštrije osudio taj „varvarski napad“.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je takodje napade.

Australijski premijer Malkolm Tarnbul izrazio je duboko saučešće Australije narodu Francuske.

Avganistgansi predsednik Ašraf Gani je poručio svom francuskom kolegi Olandu da je Avganistan uz Francusku odlučan da se bori protiv terorizma kao zajedničkog neprijatelja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da je Izrael rame uz rame s francuskim predsednikom i francuskim narodom u zajedničkoj borbi protiv terororizma.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da misli i molitve upućene njihovim francuskim rodjacima u ovo teško i strašno vreme. Rekao je da Kanada nudi pomoć i podršku vladi Francuske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.