U trendu

Nemačka sprema rešenje za Kosovo?

Nemačka kancelarka Angela Merkel poslala je jasnu poruku Beogradu i Prištini preko svojih izaslanika Jana Hekera i Matijasa Litenberga, da kosovsko pitanje mora biti rešeno na način koji odgovara Berlinu, a ponuda koju su izneli je suprotna podeli pokrajine na čemu insistira američki predsednik Donald Tramp, piše Srpski telegraf.

List u izdanju od srede navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da Berlin traži od Beograd i Prištine da ne rade ništa do maja ili juna kada se završava izborni ciklus u Evropskom parlamentu, posle čega bi Nemačka inicirala sastanak i ponudila rešenje.

Nemačka završava dokument sa kojim bi izašla pred Beograd i Prištinu, a iz razmatranja su isključeni podela ili razgraničenje, navodi list i dodaje da je ono što nude Srbima na severu pokrajine autonomija i status kao što ima Republika Srpska.

„To je igra koju Nemci igraju otkako se Amerika umešala u celu priču. Ne odgovara im to što su Tramp i Vašington spremni da uvaže interese Srbije. Deklarativno se svi zalažu za ukidanje taksi od 100 odsto koje su uveli Haradinaj i njegova vlada, a ispod žita ohrabruju Haradinaja da nastavi sa tom ludačkom politikom“, navodi izvor lista.

U tekstu se podseća da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u nekoliko navrata isticao da se pre svih Nemačka i Velika Britanija protive postizanju kompromisa Beograda i Prištine, kao i da je Nemačka protiv ukidanja taksi i nastavka dijaloga pre evropskih izbora.

„Što bi neko iz Vašingtona dobio Nobelovu nagradu kad može iz Berlina. Govorim simbolički. Ovde se vodi geopolitička borba, ali ne više sa Moskvom nego između zapadnih partnera. Reč je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće“, rekao je Dačić i dodao da to što su Albanci usvojili platformu znači da neće nikakvog kompromisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar