U trendu

Nemačka zahteva da Srbija prizna genocid u Srebrenici

Nemački ambasador Tomas Šib izjavio da je stav Nemačke i ostalih članica EU da je u Srebrenici počinjen genocid i da očekuje da i Srbija zauzme taj stav.
U intervjuu za novopazarski radio „Sto plus“ i agenciju Beta, Šib je povodom godišnjice zločina u Srebrenici naglasio da Nemačka nesporno smatra da se radi o genocidu i da su ga kao takvog kvalifikovali Haški tribunal i Međunarodni sud pravde.

„Masakr u Srebrenici je jedan od najgnusnijih zločina 20. veka. Stav Nemačke, ali i ostalih članica EU, jeste da se radi o genocidu. Očekujemo od Srbije da zauzme isti taj stav“, rekao je nemački ambasador.

Govoreći o Kosovu, Šib je ocenio da su takse koje je Kosovo uvelo na srpske proizvode glavna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da zbog toga ne zna kada bi pregovori mogli da budu nastavljeni.

On je kazao da Nemačka i Francuska zajedno pokušavaju da obnove dijalog i da je Berlin u nekoliko navrata zbog toga od Prištine tražio da ukine takse.

Beograd-Priština
„Dijalog o normalizaciji odnosa u Beograda i Prištine je od velike važnosti. Zbog toga smo sa našim francuskim partnerima pokušali da održimo samit u Parizu do kojeg nije došlo. To ne znači da je on otkazan, već je odložen, a kada će biti održan to u ovom trenutku ne mogu da kažem“, rekao je Šib.

On je dodao da bi Sjedinjene Američke Države mogle da imaju važan angažman u dijalogu Beograda i Prištine, ali da trenutni format pregovaranja ne bi trebalo menjati.

„Format dijaloga je utvrđen i jasan, tu su Beograd i Priština, uz posredovanje EU. Važno je da i druge zemlje, kao na primer SAD, podržavaju taj proces. Optimista sam, verujem da će se, uz podršku međunarodne zajednice, dijalog veoma brzo pomeriti sa mrtve tačke“, naveo je Šib.

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika Francuske Makrona da neće biti prijema novih članica dok se ne okončaju unutrašnje reforme EU, Šib je kazao da je stav Berlina da se radi o dva odvojena procesa koja mogu i treba da se odvijaju paralelno.

„Reforme unutar EU će se dešavati dokle god ona postoji, kako bi se poboljšala i adaptirala novim uslovima. To je stalan proces koji ne sprečava prijem novih članica, pod uslovom da zemlje kandidati ispune sve uslove. Srbija sprovodi teške reforme, koje će potrajati, EU sprovodi svoje reforme i u jednom trenutku će Srbija pristupiti EU. To su procesi koji se odvijaju istovremeno, a ne jedan posle drugog“, istakao je ambasador.

Mediji u Srbiji
On je istakao da Nemačka pomno prati medijsku situaciju u Srbiji, što je jedna od najvažnijih tema u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Delimo mišljenje Evropske komisije (EK) izneto u izveštaju o napretku Srbije u procesu pristupanja, a u kojem su naznačeni određeni problemi u slobodi medija na čijem rešavanju treba raditi. Pozitivno je što je urađena Medijska strategija, koja čeka stav EK pre nego bude usvojena. Nadamo se da će njenom implementacijom biti ostvaren napredak u slobodi medija“, izjavio je Šib.

Šib je izrazio nadu da će uskoro biti poznat datum otvaranja pregovaračkog postupka EU i Severne Makedonije.

„Zbog intenzivnog usaglašavanja, između ostalog i u Nemačkoj, donošenje odluke o datumu početka pregovora je prolongirano do oktobra. Nemačka pozdravlja veliko državničko dostignuće dve zemlje (Severne Makedonije i Grče), koje su posle toliko vremena uspele da postignu sporazum i reše pitanje imena Severne Makedonije i zato se nadamo da će ona veoma brzo započeti pregovore“, rekao je Šib.

(Sputnjik)

6 komentara
 1. Anonimni

  Cuj Nemac prica o genocidu…“najgori u 20om veku“ Koji Vic.

 2. Anonimni

  Bicemo mi dobre komsije Evropskoj Uniji i nista vise , gledajmo mi svoja posla od cega se zivi a ne od decenijiskih medijskih tortura jos od 2000 , o hapsenju Mladica, pa Karadzica , pa ovog onog, pa blokadom na Kosovu , danima i satima na televiziji i svim medijima , besprekidne plate potrosene na zamlacivanje naroda. tzv medijskim temama za skretanje paznje , koje nemaju veze sa zivotom obicnih gradjana i radnika , dovedenih unistavanjem privrede do prosjackog stapa .

 3. Anonimni

  ako nemacka jede g…. ne mora srbija.

 4. Anonimni

  SRBIJA I NJENI GRADJANI TRAZE RATNU OSTETU OD NEMACKE I SILA OSOVINE IZ II SVETSKOG RATA .

 5. Anonimni

  I sta sad imaju da kaze nasa vlast koja nas ubrdjuje godinama daimamo „velike“ prijatelje u D,F,GB,USA itd. Prijatelji smo im samo ako radimo kako kazu i to je jedina istina kao i to da u EU mozemo uci samo kad priznamo ono sto su oni priznali a to je nezavisnost Kosova. Floskula kojom nas ubedjuju (vlast ne stranci) danije uslov priznanje Kosovaje samo maglakoja se sve vise razvejava. Bice jos naknadnih uslova koji tek polako stizu.. Sadomazohizam je da nam je tzv.posrednik u „dijalogu“ sa Pristinom EU gde je vecina priznala Kosovo. To je istina ostalo je samo zamajavanjei gubljenje vremena i novca. Stalna kukumavcenja pojedinaca (m.Djuric) da tzv.medjunarodna zajednica osudi i prduzme korake prema Pristini su sistem „ocekujuci Beketa isl. Use i u svoje kljuse je jedini ispravan put a da ce neko nesto da nam da dzbe ima samo u snovima pojedinaca Prihvatajuci sve sto nam se trazi dovelo je do toga da smo urusili drustvo i drzavu skoro na svim nivoima od porodice,obrazovanja,odgovornosti,instutucija itd zaklanjajuci se iza floskule „u skladu sa standardima EU’.

 6. Anonimni

  Da. Srbija treba da prizna da je to bio genocid, ali ga nije počinila Srbija, nego protivnička strana u građanskom ratu. Kad će Hrvatska da prizna da je Jasenovac bio holokaustnad ssvim nehrvatima?

Napišite komentar