U trendu

Nemački Kontinental otvorio kod Novog Sada fabriku autodelova

Nemačka kompanija „Kontinental“ otvorila je danas u Kaću kod Novog Sada fabriku elektronskih uređaja za automobile u koju je investirano 140 miliona evra.

Izgradnja fabrike od 30.000 kvadrata počela je u junu 2021. godine i u njoj će u početku raditi oko 400 ljudi.

Plan rukovodstva Kontinentala da u novu fabriku bude investirano dodatnih više od 150 miliona evra i zaposleno još 1.500 ljudi.

Očekuje se da izvoz fabrike za dve godine bude veći od milijardu evra, dok su prognoze da će nakon tri godine rada biti i više od dve milijarde.

To je druga fabrika nemačke kompanije u Srbiji i njena najveća u Evropi.

U Kontinentalovoj fabrici u Subotici „Conti-tech Fluid“, otvorenoj 2013. godine, radi oko 1.300 ljudi.

Pre više od pet godina „Kontinental“ je u Srbiji otvorio istraživačko-razvojni centar kojem radi oko hiljadu visokokvalifikovanih stručnjaka u automobilskoj industriji.

„Kontinental“ je u Srbiji kupio „Kolubaru univerzal“ u Lazarevcu i tamo zaposlio 172 radnika.

Otvaranju fabrike u Novom Sadu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će Kontinental za dve godine biti prvi ili drugi najveći izvoznik iz Srbije.

On je rekao da je sa rukovodstvom Kontinentala razgovarao o tome da ta kompanija otvori razvojni centar i u Nišu.

Vučić je kazao da će preložiti Vladi Srbije da udvostruči podsticaje za investicije južno od Save i Dunava, kako bi se podsticao razvoj tog dela Srbije.

Generalni direktor kompanije Kontinental automotiv Srbija Saša Čoringa rekao je da je veliki uspeh što znak „Made in Serbia“ biti stavljen na rešenja koja su dizajnirali srpski stručnjaci, a koji se ugrađuju u najmodernije automobile na svetu.

„Vreme je da počnemo da proizvodimo rešenja i prodajemo ih u milionima primeraka. To nas vodi ka tome da postanemo jedan od najvećih izvoznika iz Srbije“, rekao je Čoringa.

Istakao je da će inovativni proizvodi koji budu nastali u fabrici diktirati trendove širom sveta, kao i da će ovom investiciijom i najmodernijom tehnologijom koja se koristi nastaviti da se razvija srpska ekonomija.

Ambasadorka nemačke Anke Konrad je rekla da je Nemačka prvi po vrednosti trgovinski partner Srbije i da nemačke kompanije u Srbiji podižu standarde u tehnologiji i kulturi poslovanja.

Nemačka kompanija „Kontinental AG“ osnovana 1871. godine i jedan je od pet najvećih dobavljača u auto-industriji u svetu i druga po veličini u Evropi. U 2021. kompanija je zapošljavala oko 191.000 radnika na oko 527 lokacija u 58 zemalja i imala prihod od 33,8 milijardi evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar