U trendu

Nemoguće je da Hrvatska zaustavi Srbiju na putu ka EU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je danas da je nemoguće da Hrvatska zaustavi Srbiju, koja je ispunila sve uslove na putu ka Evropskoj uniji, jer je „na svu sreću“ EU sastavljena od država u kojima postoji razum.

„Šta god mi učinili, a mnogo smo učinili, Hrvatska nekim potezom uvek pokaže kako je dočekala vreme kada će moći da utiče na sudbinu Srbije. Neprihvatljivo je da jedna država može da zaustavi drugu državu da udje u EU i koja je ispunila sve uslove“, kazao je Nikolić novinarima u Kruševcu.

Govoreći o stavu Hrvatske, povodom otvaranja poglavlja 23 i 24, on je rekao da se „izuzev tih dnevno političkih upotreba“ uopšte ne sekira zbog toga što „hrvatska administracija ponekad želi da pokaže svojim nacionalistima kako je i dalje njihova“.

„Možda ja nisam u pravu kad kažem da veliki deo hrvatskih političara i dalje pažljvo osluškuje šta ultranacionalisti u Hrvatskoj misle i govore o nekom problemu i nema hrabrosti da istupi sa svojom politikom“, kazao je Nikolić novinarima nakon polaganja venca na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu.

Upitan o poruci gradonačelnika Srebrenice da politički vrh Srbije nije poželjan u Srebrenici, Nikolić je kazao da „treba stalno pružati ruku pomirenja, sve do ruke poniženja“.

Nkolić je rekao da je u razgovoru s predsedavajućim predsedništvom BiH Bakirom Izetbegovićem predložio da zajedno odu i na srpsko i na stratište muslimana, ali da on to nikada nije prihvatio.

Predsednik Srbije rekao je da ceni sve žrtve i da ih sve treba ožaliti, kao i da su se u ratu, koji je bio težak i bezuman, mnogi i Srbi i predstavnici drugih naroda, poneli nečasno.

Prema njegovim rečima, ako rukovodstvo BiH, posebno ljudi koje je izabrao bošnjački narod, smatra da ne treba da imaju dobre odnose sa Srbijom, onda tamo više ne treba ići.

Na pitanje da li će mu posle britanskog „ne“ biti lakše da brani tezu „i EU i Rusija“, Nikolić je kazao da je to jedina ispravna teza „koja nas je vodila i kojom ćemo se voditi i dalje“.

„Nemojte da mislite da se ja previše radujem krizi u EU, zato što kako god da bude, mi kao mala država, koja se u proteklih godina mnogo oslonila na saradnju sa EU, mi ćemo mnogo da stradamo“, kazao je on.

Nikolić je dodao i da bi voleo da EU opstane i napreduje.

„Ako EU proceni da smo ispunili uslove, postaćemo član, ako nam postavi uslove koje ne želimo da ispunimo, nećemo biti član“, kazao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.