U trendu

Nestorović: Sa novim zakonima uticaj politike biće još veći na pravosuđe

Poslanica Moramo-Zajedno Danijela Nestorović izjavila je danas će predloženi set zakona samo povećati uticaj politike na pravosuđe, navodeći da će se istaknuti pravnici, koju učestvuju u izboru sudija i tužilaca, birati po „sumnjivim“ kriterijumima.

„Ko se neće svideti vlastima neće moći da bude sudija, ko se zameri biće razrešen“, rekla je Nestovorić u raspravi u Skupštini Srbije o predlozima pravosudnih zakona.

Ona je navela da je pravosuđe u Srbiji „mrtvo“ i da se vlast deset godina hvali da će popraviti stanje u toj oblasti.

„Ustavni sud ćuti, mada predsednik države Aleksandar Vučić često krši Ustav. Republički javni tužilac Zagorka Dolovac odavno se ne oglašava o pitanjima iz njene nadležnosti niti je na ovoj sednici da nam obrazloži nešto iz predloženih zakona“, rekla je Nestorović.

Reagujući, ministarka pravde Maja Popović je rekla da je „duboko uverena da su ovi predlozi zakona ogroman iskorak napred“, ističući da uvek radi samo u interesu gradjana.

„Istaknuti pravnici će se birati po jasno utvrdjenim kriterijumima. Nadam se da će se u Skupštini postići dvetrećinska saglasnost poslanika, umesto da se ide pred petočlanu komisiju, jer bi to pokazalo iskorak u demokratičnosti postupka“, rekla je Popović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)