U trendu

Netanjahu pozdravio ukidanje uslovne kazne izraelskom špijunu u SAD

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdravio je danas okončanje zabrane putovanja Džonatanu Polardu, američkom Jevrejinu koji je služio zatvorsku kaznu od 1985. godine u SAD zbog špijuniranja u korist jevrejske države.

„Premijer pozdravlja ukidanje ogranjičenja prema Džonatanu Polardu i očekuje uskoro njegov dolazak u Izrael“, objavio je Netanjahuov kabinet na Vacapu.

Polard, bivši američki mornarički analitičar, služio je 30 godina kaznu zbog otkrivanja tajnih dokumenata SAD, prenosi Frans pres.

On je pušten uslovno 2015. godine ali mu je, izmedju ostalog, zabranjeno da napušta SAD, uprkos izraelskom pritisku.

U petak je Ministarstvo pravde SAD reklo da se ukidaju uslovi za njegovo oslobadjanje, a u izraelskom saopštenju je navedeno da je Netanjahu neumorno radio da ga dovede u Izrael.

Bivši špijun je odao hiljade ključnih obaveštajnih dokumenata SAD jevrejskoj državi, što je dovelo do napetosti u odnosima dve zemlje saveznice.

Polard (66) više puta je izrazio želju da se preseli u Izrael, zemlju čije državljanstvo je dobio 1995. godine i gde ga deo stanovnika smatra nacionalnim herojem.

Izraelski radio je medjutim javio da možda neće odmah moći da doputuje pošto nema pasoš.

Uz to će sačekati da njegova supruga koja boluje od agresivnog kancera završi trenutnu hemoterapiju.

Izraelski mediji navode da je i izraelski predsednik Ruven Rivlin izjavio da Izrael čeka Polarda i njegovu porodicu kod kuće i da mu želi da novi život živi u zdravlju i miru.

Polard je prošle godine javno apelovao na Netnjahua i zamolio da interveniše u njegovo ime i izdejstvuje da mu predsednik SAD Donald Tramp ukine uslovnu kaznu kako bi mogao da se brine o bolesnoj supruzi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.