U trendu

NUPS: Ukinuti Zakon o smanjenju penzija jer je – nelegalan

Nezavisno udruženje penzionera Srbije (NUPS) pozvalo je danas Vladu Srbije da ukine Zakon o smanjenju penzija jer je „njegova primena potpuno nelegalna“.

Kako su naveli u saopštenju, Fiskalni savet još od kraja prošle godine poziva Vladu da „sporni Zakon ukine, tim pre što je bio oročen do kraja 2017. godine, tako da je njegova primena danas, iako je to i ranije bila, tek sada potpuno nelegalna“.

Oni podsećaju da je premijerka Srbije Ana Brnabić kazala da bi vraćanje penzija na nivo pre spornog Zakona „značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da MMF traži da se drastično povećaju penzije onima koji imaju preko 50.000 dinara mesečno, a da se ni za dinar ne povećaju penzije onima koji imaju ispod 25.000 dinara, a to je 61 odsto penzionera“.

NUPS ističe da predsednik i Vlada i dalje insistiraju na „populističkom metodu unošenja razdora u redove penzionera, obezbedjujući na taj način podršku onih koje već godinama drže u zabludi da sve što rade, rade za njihovo dobro“.

„Cinizam kojim se opravdavao nezapamćeni teror nad najstarijom populacijom, sa namerom da se on nastavi i pored preporuka MMF-a i Fiskalnog saveta Srbije, iza kojih su se do juče krile u donošenju svojih neustavnih odluka, pokazuje svu beskrupuloznost i neodgovornost, jalovost, neznanje i nemoć Vlade i predsednika Republike da reše nagomilane probleme“, navodi se u saopštenju.

NUPS u saopštenju ističe i „veliki uspeh Vlade koja se hvali da je uspela da udeo penzija u BDP smanji sa 13,8 odsto na 11 odsto, što je standard na kome insistira MMF“.

„Sa rastom BDP dalje će se smanjivati udeo penzija u BDP, tim pre što se Vlada hvali i da je deo penzija koji se isplaćuje iz budžeta sada na 30 procenata a bio je na 45 procenata. NUPS otuda smatra da ima uslova da se zakon ukine, da se penzije vrate na nivo pre smanjenja i da se potom nastavi sa redovnim polugodišnjim uskladjivanjem penzija svih kategorija penzionera“, navodi se u saopštenju.

NUPS je pozvao sve penzionere i njihova udruženja da se „probude i prestanu da veruju u snove i bajke o boljem životu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.