Nikezić (SSP): Ministar Momirović zadužio Srbiju za 3,2 milijarde evra

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić izjavio je da je ministar gradjevine Tomislav Momirović po odluci predsednika Srbije Aleksandra Vučića u jednom danu državu zadužio za 3,2 milijarde evra, što je 1.350 evra po svakom domaćinstvu.

„Potpisali ste ugovor sa kineskom stranom za izgradnju kanalizacije i preradu otpadnih voda, za projekte za koje Evropska unija (EU) planira da nam pokloni 85 odsto vrednosti radova. Precizno rečeno, umesto da damo naših 400 miliona evra i od Evrope dobijemo 2,8 milijarde, daćemo Kinezima 3,2 milijarde evra naših para“, rekao je Nikezić.

On je ocenio da ministar Momirović time ponovo vredja srpske gradjevince, jer im angažovanjem Kineza poručuje da ne znaju ni kanalizaciju da izgrade, kao što im je nedavno poručeno da ne znaju da grade mostove i autoputeve.

On je upitao da li je moguće da je ministru uprkos tome prva asocijacija na zaštitu životne sredine bila Kina, kako je dodao, najveći zagadjivač životne sredine na svetu.

„Poznato je da Kinezi do pre nekoliko godina nisu imali nikakvo znanje i iskustvo u zaštiti životne sredine, a prema izveštaju Svetske banke, zagadjene su podzemne vode u 90 odsto kineskih gradova, dok polovina Kineza nema pristup čistoj vodi“, naveo je Nikezić.

Uz podatak da je EU namenila devet milijardi evra bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan, od kojih značajan deo za zaštitu životne sredine kroz dokument „Zelena agenda za Zapadni Balkan“, Nikezić je ocenio da je današnjim potpisom Momirović dokazao da ga „nije briga ni za životnu sredinu, ni za srpske gradjevinske firme, ni za gradjane, ni za Srbiju“, saopštila je SSP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.