Nikezić (SSP): Penali za javašluk u javnim finansijama Srbije prošle godine bili 14 miliona evra

Iz budžeta Srbije su u prošloj godini plaćeni „penali za javašluk“ u iznosu od oko 1,6 milijardi dinara, ili 14 miliona evra, čime je Vlada priznala da neodgovorno upravlja infrastrukturnim projektima i javnim finansijama, izjavio je danas potpredsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić.

On je u saopštenju naveo da se podaci o plaćnim penalima vide u Izveštaju o plaćenim naknadama za nepovučena sredstva u 2022, koji je usvojila Vlada Srbije.

Tim novcem, kako je Nikezić poručio premijerki Ani Brnabić, mogle su da budu izgrađene četiri škole za 6.000 đaka, rekonstruisano 140 kilometara lokalnih puteva, izgrađena nova bolnica ili gotovo duplirana pomoć države za učenike i mlade talente.

„Kasnite ne samo sa izgradnjom puteva i pruga, već i sistema za odsumporavanje, vodosnabdevanja, daljinskog grejanja, deponija, navodnjavanja, termo i vetro elektrane, razvoja zdravstva, predškolskog obrazovanja… na ukupno 66 projekata, pa ispada da ne postoji nijedna investicija koju realizujete na vreme“, ukazao je Nikezić.

Dodao je da „taj javašluk i nesposobnost skupo košta građane Srbije“.

„Ne samo što ste prekomerno zadužili zemlju sa dodatnih 20 milijardi evra, ne samo što za kamate izdvajate koliko i za sva socijalna davanja, ne samo što sve gradite isključivo iz zaduženja, već i godinama probijate rokove za izgradnju, pa zbog toga plaćamo penale u evrima, dolarima, juanima, jenima i dinarima“, naveo je Nikezić.

Kako je istakao, da bi imala ekonomsko opravdanje, izgradnja infrastrukture mora biti ugovorena na tenderu, po tržišnoj ceni, uz angažovanje domaćih firmi i okončanje radova u predviđenom roku.

„Na žalost, vi radite sve suprotno i zato je rast srpskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) među najnižim u regionu“, ocenio je potpredsednik SSP. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.