U trendu

Nikezić (SSP): Ulaganje Srbije u Beograd na vodi i više od dve milijarde evra

Predsednik Resornog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) za privredu i finansije Dušan Nikezić danas je ukazao da ulaganje Srbije u Beograd na vodi vredi i više od dve milijarde evra, za koje je dobila 32 odsto vlasništva u zajedničkoj firmi, dok je arapski partner uložio 80 miliona evra i dobio 68 odsto vlasništva i pravo upravljanja.

On je u otvorenom pismu ministru finansija Siniši Malom istakao da je ministar morao da zna da vrednost ulaganje Srbije u Beograd na vodi vredno dve milijarde evra, kako je dodao i pre nego što je napravljen „štetni dil za Srbiju“.

„To što ste najvrednije zemljište u Beogradu poklonili bez naknade ne znači da ono ne vredi ništa. Podsetiću Vas da je Vaš partijski kolega Srdjan Milovanović zemljište kod bivšeg Buvljaka, priznaćete manje atraktivnoj lokaciji od Beograda na vodi, platio 10 miliona evra po hektaru. Ako i tu nižu cenu primenimo na 116 hektara Beograda na vodi, onda je samo vrednost zemljišta 1,16 milijardi evra“, naveo je Nikezić.

Dodao je da je prema usvojenom Prostornom planu, vrednost infrastrukture van granica plana i železničkih postrojenja, koji su obaveza Srbije, dodatnih je 587 miliona evra.

Nikezić je ukazao i da je obaveza Srbije raseljavanje postojeće lokacije, eksproprijacija i sanacija zemljišta, što povećava vrednost za još 170 miliona evra.

„Samo ova ulaganja su vredna preko 1,9 milijardi evra, a ne smemo zaboraviti da ste bez naknade dali na korišćenje još 17 elitnih objekata na području kompleksa Beograda na vodi, uključujući i zgradu Glavne železničke stanice, hotel Bristol, staru fabriku hartije i zgradu Geozavoda“, navedeno je u otvorenom pismu.

Konačno, kako je napisao Nikezić, arapski investitor očigledno ne namerava da plati naknadu za uredjenje gradjevinskog zemljišta, pa će i to biti dodatno ulaganje od najmanje 300 miliona evra.

„Računica je jasna – ulaganje Srbije vredi i više od dve milijarde evra, za koje smo dobili 32 odsto vlasništva u zajedničkoj firmi, dok je arapski partner uložio 80 miliona evra i dobio 68 odsto vlasništva i pravo upravljanja. Možda Vi jeste sklopili ‘posao veka’, ali svakako ne za državu Srbiju, već za Arape i stvarne vlasnike projekta iz senke“, naveo je Nikezić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.