U trendu

Nikezić: Zaduživanje za rekontrukciju deonice madjarske pruge koja delimično prolazi kroz Srbiju

Novo zaduživanje Srbije od 70 miliona evra kod madjarske OTP banke za rekonstrukciju pruge Subotica–Horgoš– državna granica, koja je deo magistralne pruge Segedin-Baja, štetno je za državu i njene gradjane, ocenio je danas predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

„Razumem da Madjarskoj predstavlja veliki problem to što od Segedina do Baje nema direktne železničke veze, ali rešavanje tog problema ne treba i ne sme da plaća Srbija“, naveo je Nikezić u saopštenju.

Dodao je da „to što je Aleksandar Vučić impresioniran Orbanovim režimom, nije razlog da mu činimo duplu uslugu, time što o trošku Srbije gradimo deonicu madjarske pruge, koja delimično prolazi kroz Srbiju, a istovremeno zadužujemo zemlju kod, Orbanu lično bliske, madjarske OTP banke“.

„Umesto da se pruga finansira donacijom Madjarske ili bespovratnim sredstvima EU, Srbija će OTP banci na iznos od 70 miliona evra plaćati kamatu od 1,85 odsto plus euribor i proviziju od 0,6 odsto, što je znatno nepovoljnije od uslova finansiranja medjunarodnih finansijskih institucija“, kazao je Nikezić.

On je naveo da vlast u Srbiji „narodne pare“ treba da ulaže u bolji život ljudi „umesto u neisplative i nepotrebne strane projekte“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.