U trendu

Nikolić: Pregovaramo s Prištinom u korist svih gradjana Kosova

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija nastavlja pregovore s vlastima u Prištini u želji da život svih gradjana Kosova bude „normalan i pristojan“.

Nikolić je u razgovoru s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom rekao da Srbija iskreno želi da bude punopravna članica Evropske unije, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

„Učinili smo mnogo, pregovarali sa Prištinom iskreno i sutra imamo razgovore, u želji da učinimo život svih gradjana Kosova i Metohije normalnim i pristojnim. Kosovo i Metohija je naša teritorija oko koje možemo da se dogovorimo sa Prištinom. Preneli smo veliki deo nadležnosti, svesni da faktički već imaju deo nadležnosti. Sada očekujemo od Prištine da primeni ono što je dogovoreno u Briselu“, rekao je Nikolić.

Cipras je rekao Grčka želi da pomogne u rešavanju pitanja Kosova i da podržava Srbiju po pitanju Kosova, kao i u evropskim integracijama, navodi se u saopštenju.

„Želim da istaknem da niko nad nama ne može da vrši pritisak. Mogu da nam traže nešto i da pokušaju da nas ubede u nešto, ali mi smo suverena država. Mi gajimo osećaj pravde i to je sa naše strane vrednovanje saradnje i izgradnje mira i stabilnosti. Mi ćemo očuvati stav koji držimo, osvrt na istorijske odnose je važan, ali moramo snažnije da gradimo budućnost, posebno konkretne inicijative u oblasti ekonomije i da unapredimo i povećamo ritam jačanja infrastrukture i veći broj turista u obe zemlje“, rekao je Cipras.

Grčki premijer je rekao da ta zemlja podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju uprkos teškoćama s kojima se suočava i izrazio uverenje da će punopravno članstvo doprineti jačanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Nikolić je rekao da je „istrajnost Grčke u nepriznavanju Kosova znak da su odnosi dve zemlje mnogo prevazišli prijateljstvo i dostigli nivo bratskih“, dodajući da bliskost dva naroda obavezuje na izgradnju snažnijih odnosa.

Predsednik Srbije je rekao da posebnu vrednost imaju ekonomske veze koje nisu narušene uprkos krizi i dodao da je svestan da se Grčka suočava s teškoćama, kao što je nezaposlenost. On je rekao da Srbija ima brojne prednosti za ulaganja i izrazio nadu da će budući projekti doprineti daljem razvoju ekonomske saradnje.

Cipras je rekao Grčka želi da odnos dve zemlje bude još snažniji i da dobije novu dimenziju, posebno u privredi.

„Srećan sam što Srbija prevazilazi teškoće, da postoji ravnoteža i to je važno“, rekao je Cipras, dodajući Grčka vodi bitku protiv nezaposlenosti i za bolji standard gradjana.

Nikolić je rekao da su Grčka i Srbija pokazale kako se poštuju demokratske i humane vrednosti tokom migrantske krize i izrazio očekivanje da će Evropska unija naći održivo i primenljivo rešenje, naglasivši da ograde nisu rešenje i da se izbeglice ne mogu primorati da ostanu u Srbiji, budući da ne žele ni da se registruju, u strahu da će biti vraćeni u zemlju registracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.