U trendu

Nikolić prelomio – ide u penziju

Aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić je prelomio – 31. maja podnosi zahtev za penziju, piše „Kurir“ i dodaje da to da ne znači da će on reći zbogom i politici.

Nikolić tvrdi da još nije izvagao, niti se dogovarao da li će i koju funkciju dobiti posle mandata, ali jedno je sigurno – penzija mu ne gine, dodaje list.

„Ispunio sam sve uslove za penziju, jedino me još funkcija drži. Poneću zahtev već 31. maja, čim mi istekne mandat. Imam 65 godina i 45 godina, ceo život radim, izuzev perioda služenja vojnog roka“, izjavio je Nikolić za „Kurir“.

Na pitanje da li to znači da će se povući i iz političkog života, Nikolić kaže: „To ne znači da ću ići u političku penziju, zasad samo starosna“.

On nije hteo da otkriva sve svoje planove.

„Kurir“ piše da odlazeći predsednik ne mora mnogo da brine za finansije – može da rečuna na mesečnu penziju od najmanje 104.000 dinara, što je 80 odsto od njegove trenutne plate od oko 130.000.

Nikolić će i nakon isteka mandata moći da uživa u privilegijama, naravno, ukoliko ne ugovori neku političku funkciju, dodaje list.

On ima pravo na kancelariju, savetnika i sekretara, obezbeđenje, automobil, status počasnog predsednika, diplomatski pasoš…

Prema zakonu o predsedniku, on šest meseci nakon završetka mandata prima punu predsedničku platu, a taj period može, na zahtev, da se produži na godinu dana, navodi „Kurir“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.