Ninamedija: Za SNS 52 odsto građana, PSG na sedam odsto, DS ispod cenzusa

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u ovom trenutku uživa podršku više od polovine birača koji bi izašli na izbore dok bi, u slučaju da se ove nedelje održava glasanje, cenzus samostalno prešle još samo četiri parlamentarne stranke, pokazalo je danas objavljeno istraživanje agencije Ninamedija. 

Prema tim podacima, od broja izašlih za SNS bi glasalo 52,1 odsto gradjana, dok bi cenzus prešla i Socijalistička partija Srbije sa osam odsto podrške, Pokret slobodnih gradjana Saše Jankovića sa 7,2 odsto, Srpska radikalna stranka sa 5,1 i Pokret Dveri sa pet odsto podrške birača. 

Od opozicionih stranaka, prema istaživanju te agencije, najbliži cenzusu su Demokratska stranka i Pokret Dosta je bilo sa po 3,1 odsto i Vuk Jeremić za kojeg bi glasalo 2,1 odsto birača. 

Kada bi se sledeće nedelje održavali parlamentarni izbori, 44,7 odsto gradjana bi sigurno a 16,7 odsto verovatno izašlo na birališta.

Takodje se navodi da se više od dve trećine gradjana Srbije protivi uvodjenju monarhije kao jednog od oblika vladavine.Na pitanje kako bi glasali kada bi bio raspisan referendum za uvodjenje monarhije u Srbiji, od ukupnog broja onih koji su odgovorili na to pitanje 71 odsto se ne slaže se sa tom idejom i protivi uvodjenju monarhije.

Istraživanje je obavljena na teritoriji cele Srbije, od 17. do 28. jula, na reprezentativnom uzorku od 1.061 ispitanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.