Njujork tajms: Brnabić se dobro snašla sa uvredama u Skupštini

Kandidatkinja za premijerku Srbije Ana Brnabić odlučno se suočila sa protivnicima izlaganjem u Skupštini i u prkosnom tonu direktno odgovorila na uvrede, rekavši da će na napade odgovarati istinom i činjenicama a da pred sobom ima velike ciljeve i da gleda u budućnost, piše danas Njujork tajms.

To je inače drugi opširan tekst koji je Njujork tajms posvetio izboru premijera i vlade Srbije za poslednja tri dana.

List podseća da je Zapad pozdravio kao istorijsku odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da na čelo zemlje po prvi put dođe žena i osoba koja se otvoreno deklariše kao gej.

U Srbiji, međutim, konstatuje Njujork tajms, konzervativni političari tu odluku smatraju delom „zavere Zapada“, dok su kritičari s leve strane spektra i neki pripadnici LGBT populacije omalovažavali Brnabićevu kao Vučićevu marionetu.

List ističe da je Brnabić u govoru u Skupštini pozvala poslanike da joj se pridruže kako bi modernizovali društvo, restrukturirali privredu, podržali mlade preduzetnike, zaustavili odliv mozgova i obuzdali javnu potrošnju.

Taj govor je i najduži koji je javnost dosad čula od buduće premijerke, dodaje list i napominje da je ona posle imenovanja uglavnom prepuštala Vučiću da odovara na kritike.

Po ustavu Srbije, premijer je moćniji od predsednika, ali Vucicćevi protivnici su ubuđeni da on želi da pomeri ravnotežu moći ka predsedništvu i da koristi Brnabićevu za to, navodi njujorški dnevnik.

Vucicć je rekao da će ona nastaviti politku njegove vlade da Srbiju, koja želi da uđe u EU, transfomiše u atraktivnu destinaciju za direktna strana ulaganja, ali s imenovanjem Brnabićeve, Vučić će imati gotovo potpunu konrolu nad institucijama u zemlji.

Njujork tajms dodaje i da je entuzijazam onih koji su podržavali novu ulogu Brnabićeve splasnuo kada je predložila buduće ministre, a od svih, kako ocenjuje list, „najviše zapanjuje“ predlog da ministar odbrane bude „izrazito pro-Ruski orijentisani“ bivši ministar rada Aleksandar Vulin.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike