U trendu

Nova DSS: Bez obzira na spoljne pretnje, niko nema pravo da krši ustav pri rešavanju pitanja …

Predsedništvo Nove Demokratske stranke Srbije (Nova DSS) ocenilo je danas da niko nema pravo, bez obzira na sve spoljne pretnje, ucene i ultimatume, da rešavanju pitanja Kosova i Metohije pristupa kršeći Ustav Srbije, kao i da plan SAD i EU za rešavanje kosovskog pitanja treba odbaciti u celosti.

Predsedništvo te stranke je u zaključku ocenilo da je politika rešavanja srpske južne pokrajine Kosova i Metohije „doživela potpuni krah za koji odgovornost snose sve srpske vlade od 2008. godine do danas“.

„Slepo nastavljajući politiku evrointegracija i nakon priznavanja secesije Kosova od strane većine država Evropske unije kao i najmoćnijih država Zapada, srpske vlasti dovele su Srbiju pred ponor i zahtev da i sama prizna secesiju svoje juže pokrajine“, navodi se u saopštenju te stranke.

Prema njihovim rečima, takva „nepromišljena, neznalačka a suštinski kukavička i nedostojna politika mora hitno i korenito da se menja“.

„Niko nema prava, bez obzira na sve spoljne pretnje, ucene i ultimatume da rešavanju pitanja KiM pristupa kršeći Ustav Srbije i učestvuje u razgradnji i rastakanju zemlje, njene državne teritorije, njenog nacionalnog identiteta i dostojanstva“, ocenili su u saopštenju.

Istakli su da plan EU i SAD za rešavanje kosovske krize treba odbaciti u celini, jer je reč o predlogu „koji je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije“ jer predviđa faktičko priznanje južne srpske pokrajine kao nezavisne države, kao i da bi mogao da dovede do daljeg ugrožavanja srpskih nacionalnih interesa, poput Republike Srpske i njenog opstanka.

Predsedništvo Nove DSS ocenilo je i da bi potpisivanje tog, ili nekog sličnog sporazuma koji Srbiju i „secesionističko Kosovo“ tretira kao dve ravnopravne strane, „nesumnjivo predstavljalo čin veleizdaje“, a da bi potpisnici snosili krivičnopravnu odgovornost.

„Bude li se dosadašnja pogubna politika hitno i korenito zamenila odlučnom odbranom teritorijalnog integriteta države i srpske nacije u celini, Nova DSS će takvom preokretu dati punu i bezrezervnu podršku. Ne bude li do toga došlo, Novi DSS će štititi nacionalne i državne interese odupirući se svakoj podaničkoj i izdajničkoj politici svim raspoloživim demokratskim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.