Nova knjiga o Trumpu: „On je idiot je, ništa mu se ne može objasniti“

Nova knjiga legendarnog novinara Boba Vudvorda „Strah: Tramp u Beloj kući“, zasnovana na svedočenjima „insajdera“ iz administracije, prikazuje predsednika Donalda Trampa kao lidera opasno neupućenog u svetska pitanja, a njegovu Belu kuću kao disfunkcionalnu i razorno zaokupljenu unutrašnjim sporovima.

Vudvordova knjiga je zasnovana na stotinama sati intervjua sa ljudima koji su iz prve ruke učestvovali u Trampovom 20-mesečnom predsedništvu.

Američki lider opisan je kao čovek opsednut krivičnom istragom u vezi sa pitanjem da li je opstruisao pravdu pokušavajući da zaustavi istragu specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016, prenosi „Glas Amerike“.

U jednom trenutku ranije ove godine, kako u knjizi piše Vudvord, Trampov advokat Džon Daud organizovao je, radi vežbe, simulirano ispitivanje Trampa o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom i njegovim potezima na položaju predsednika, ali se Tramp tako često spoticao u vezi sa činjenicama da je na kraju izgubio kontrolu i razbesneo se.

„Ta stvar je prokleta prevara“, rekao je Tramp o istrazi dok je vežba svedočenja okončana njegovom rečenicom: „Zaista ne želim da svedočim“.

Daud je, prema Vudvordu, rekao Trampu da će završiti u narandžastom zatvorskom odelu ako bude svedočio pred Malerom.

Nekoliko meseci kasnije, kako navodi Vudvord, Tramp je rekao Daudu: „Bio bih stvarno dobar svedok“.

„Niste dobar svedok. Gospodine predsedniče, bojim se da jednostavno ne mogu da vam pomognem“, odgovorio je Daud.

Sledećeg jutra, Daud je dao ostavku u timu Trampovih advokata.

Predsednikovi sadašnji advokati su mesecima pregovarali sa Malerovim pravnim timom koji želi da razgovara sa predsednikom, ali nije postignut dogovor o tome.

Trampov advokat Rudi Đulijani u više navrata je rekao da se plaši da će Tramp, ako bude svedočio pod zakletvom, biti uhvaćen u krivokletstvu, odnosno u krivičnom delu laganja vlasti.

Prema informacijama koje je skupio Vudvord, nakon hemijskog napada u aprilu  2017. koji se pripisuje sirijskom režimu Bašara al-Asada, Tramp je pozvao generala Matisa i rekao mu da želi da ubije sirijskog predsednika.

„Ubićemo ga. Idemo! Idemo unutra i pobijmo ih!“, rekao je Tramp, a nakon razgovora Matis se okrenuo prema jednom savetniku i rekao mu: „Ništa od toga nećemo preduzeti. Bićemo mnogo odmereniji“.

Bob Vudvord u knjizi „Strah: Tramp u Beloj kući“ opisuje čestu frustraciju šefa osoblja Bele kuće, Džona Kelija koji je tradicionalno najbliža osoba predsedniku u „zapadnom krilu“.

Na jednom sastanaku Keli je o Trumpu navodno rekao: „On je idiot. Ništa mu se ne može objasniti. Ne znam šta mi ovde radimo. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao“.

Vudvord, koji je pre više decenija, kao mladi reporter „Vašington posta“, napisao istraživačke članke o korupciji u Beloj kući, koji su doveli do ostavke predsednika Ričarda Niksona, poziva se na aktuelne i bivše zvaničnike Bele kuće koji vrlo negativno govore o Trampu, navodeći da ga nije zanimalo kako bi njegovi potezi na mestu predsednika mogli da ugroze svetsku bezbednost i da često nije upoznat sa opštepoznatim činjenicama.

Vudvordovi pokušaji da dobije intervju sa Trampom nisu urodili plodom, iako je predsednik pokušao da razgovara sa novinarom nakon što je već završio rukopis knjige.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.