U trendu

Nova Srbija-Pokret za spas Srbije i SDS neće prisustvovati tekućoj sednici

Poslaničke grupe Nova Srbija-Pokreta za spas Srbije i Socijaldemokratska stranka–Narodani pokret Srbije saopštile su danas da neće učestvovati u radu Skupštine Srbije do kraja tekuće sednice.

U zajedničkom saopštenju piše da su to odlučili zbog dogadjaja u skupštinskoj sali protekle nedelje, a koji su po njima kulminacija loše atmosfere koja vlada praktično od početka sadašnjeg saziva.

Oni smatraju da najveću odgovornost za to snosi vladajuća većina i rukovodstvo Skupštine.

Poslaničke grupe su navele da predsednica Skupštine Maja Gojković i većina potpredsednik „flagranto“ krše odredbe Poslovnika što je dovelo do daljeg „urušavanja ionako već poljuljanog ugleda“ Skupštine.

Oni su ukazali da se nejednako postupa prema poslanicima i da se preko 95 posto slučajeva opomene izriču opozicionim poslanicima uključujući i udaljavanje sa sednice na 20 radnih dana čime se praktično onemogućava normalno funkcionisanje parlamenta.

Te poslaničke grupe u želji da se rad Skupštine dovede u „kakav-takav red i normalu“ zahtevaju striktno poštovanje Poslovnika pre svega predsednika i predsedavajućih, ravnopravan tretman svih poslanika u davanju reči i izricanju disciplinskih mera, bez obzira na to da li pripadaju opoziciji ili vladajućoj većini.

Medju zahtevima je i sprečavanje podnošenja „lažnih“ amandmana pojedinih poslanika vladajuće većine „koji služe isključivo za trošenje vremena“ za raspravu.

Oni traže striktno poštovanje informacija o potrošenom vremenu u sistemu e-parlamenta kao jedinom merodavnom za merenje, i redovno održavanje Kolegijuma Skupštine da bi se postigao dogovor o radu tokom plenarnih sednica, i predupredile se neprijatne situacije.

Medju zahtevima je da se na dnevni red sednice stavi rasprava o razrešenju predsednice Skupštine Maje Gojković.

Na početak današnje sednice nisu došli poslanici te dve poslaničke grupe, ni poslanici Demokratske stranke i Dveri.

DS i Dveri su kasnije ipak došli na sednicu, a nisu poslanici NS-Pokret za spas Srbije i SDS-NPS koji su i uputili zahteve nezadovoljni načinom vodjenja sednice.

Jesenje zasedanje počelo je u utorak, 3. oktobra ali uz dosta problema, opomene, isključivanje sa sednice i prekidanje rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.