U trendu

Nova stranka: Dan ljudskih prava dočekujemo u atmosferi potpunog gaženja sloboda i dostojanstva

Nova stranka ocenila je danas da Srbija dočekuje 10. decembar, Medjunarodni dan ljudskih prava, u atmosferi „potpunog gaženja ne samo sloboda koje su osnov svakog modernog društva, već, pre svega, dostojanstva i inteligencije“.

Nova je u saopštenja ocenila da se u državi u kojoj su „medijske hajke protiv svakoga ko se barem usudi da pomisli drugačije od vladajuće strukture predvodjene Aleksandrom Vučićem svakodnevica, a novinarska sloboda misaona imenica, ne može govoriti o ljudskim pravima u drugačijem kontekstu od onoga koji nam nalaže da se bezuslovno borimo za njihovo poštovanje“.

„Verbalno i fizičko razračunavanje, urušavanje svih državnih institucija i suspenzija zakonodavne i sudske vlasti direktno iniciraju porast vršnjačkog, partnerskog i porodičnog nasilja kao posledicu bržeg, jačeg i boljeg naprednjačkog autoritarizma“, stoji u saopštenju.

Nova stranka je upozorila vlast da „ne potcenjuje gradjane misleći da nisu svesni poniženja kojem su konstantno izloženi“ jer to kako se navodi, „niti će biti zaboravljeno, niti proći nekažnjeno“.

Medjunarodni dan ljudskih prava se obeležava od 1950. godine, a 10. decembra 1948. godine, potpisana je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Deklaracijom se štite gradjanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.