U trendu

Nova stranka: Najgori izbori za proteklih trideset godina višestranačja u Srbiji

Nova stranka saopštila je da smatra da su ovi izbori verovatno najgori za proteklih trideset godina višestranačja u Srbiji i naveli da je Republička izborna komisija (RIK) usvojila izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, na isti način na koji je sproveden ceo postupak izbora – suprotno zakonom propisanih pravila.

Iz te stranke su pozvali sve domaće i strane posmatrače, da stanu u odbranu demokratije i da u svojim izveštajima ukažu na neverovatno urušavanje svih demokratskih pravila zbog kojih su ovi izbori „sve samo ne demokratski“.

„Na ovaj način poljuljano je do krajnjih granica poverenje gradjana u izborni proces, čime je nanesena ogromna šteta ionako duboko podeljenom društvu na ivici konflikta“, saopštili su iz te stranke.

Kako su istakli, vodjenje otvorene funkcionerske kampanje, neravnopravna zastupljenost u medijima, plaćanje glasova, glasanje pod prinudom zbog pretnje gubitka posla, vodjenje duplih biračkih spiskova su samo neki od razloga zbog čega se izbori ne mogu smatrati demokratskim.

„Pored svega toga na biračkim mestima nije se utvrdjivao identitet birača skidanjem maske, a registrovano je i sugerisanje biračima za koga da se glasa, čime je SNS režim do kraja ogoleo svoju lažnu ‘veliku pobedu'“, stoji u saopštenju.

Izbori, dodaje se, koji su sprovedeni na Kosovu nisu imali članove biračkih odbora u proširenom sastavu, pa je izostala kontrola izbornog procesa. Rezultati su zatim utvrdjeni van biračkih mesta u Raški i Vranju, što ih čini neregularnim.

„Svedoci smo da su se u javnosti pojavili ispravljani zapisnici i da, iako su podneti prigovori, nije utvrdjeno šta je tačno bilo u džakovima od izbornog materijala“, navodi se u saopštenju Nove stranke i dodaje da su nakon presuda Upravnog suda prigovori odbijeni, opet bez uvida u birački materijal.

„Sve ovo sugeriše na apsolutnu kradju glasova od strane režima“, ističe se u saopštenju.

Napominje se da nisu utvrdjeni rezultati u propisanom roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta, a rezultati ponovljenog glasanja uopšte nisu utvrdjeni.

„Održavanjem ‘elektronskih’ sednica na način predvidjen spornim Poslovnikom, onemogućeno je praćenje sednica od strane akreditovanih posmatrača i predstavnika medija“, saopšteno je iz Nove stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.