U trendu

Nova stranka povodom Dana tolerancije upozorila na rast političkog ekstremizma u Srbiji

 Nova stranka upozorila je danas, povodom Medjunarodnog dana tolerancije, na „rast političkog ekstremizma u Srbiji“ koji kako se ocenjuje, „samo vodi još dubljem ukorenjivanju netrpeljivosti i nepoštovanju različitosti“.

Navodeći da Ustav Srbije „jasno zabranjuje“ sve vrste diskriminacija, Nova stranka je ocenila da se propisi u toj oblasti, „poput svih ostalih u državi, ili ne primenjuju ili selektivno primenjuju“.

„Društvo koje je svakodnevno suočeno sa poražavajućim temama na naslovnicama tabloida ili u udarnim terminima najgledanijih televizija, koje propagiraju primitivizam, govor mržnje, nasilje prema ljudima druge vere, boje kože, seksualne orijentacije, političkih uverenja, sve dublje tone u netoleranciju“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je prihvatanje različitosti i njeno usadjivanje u temelje društva „zadatak pred kojim svi moramo nastupiti ujedinjeno, iznad svega zbog budućih generacija, koje ne smeju stasavati pod teretom prošlosti u kojoj su se radikalni stavovi i ekstremno desničarenje oteli kontroli“.

Države članice UN su 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povladjivanje ni ravnodušnost, već „poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti“ i da predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.