U trendu

Nova stranka: Sramotna odluka Skupštine da vrati predloge ombudsmana i poverenika

Nova stranka je danas ocenila da odluka Odbora Skupštine Srbije za pravosudje da vrati zajednički predlog zaštitnika gradjana i poverenika za informacije od javnog značaja za izbor člana Odbora Agencije protiv korupcije, predstavlja „brutalno kršenje zakona i ogoljeni dokaz državne opstrukcije nezavisnih institucija“.

Kako je u saopštenju navedeno, skupštinski Odbor za pravosudje ne odlučuje o predlozima ovlašćenih predlagača, već o tome može samo da iznese mišljenje – pozitivno ili negativno, ali predlozi svakako moraju da idu na glasanje u skupštinskom plenumu.

Nova stranka ocenjuje da je odluka Odbora „sramotna“ i da predstavlja nastavak dvogodišnjeg opstruisanja da se predlog zaštitnika gradjana i poverenika ne stavi pred narodne poslanike na izglasavanje.

„Može predsednik skupštinskog Odbora Petar Petrović, manirom politikantskog mešetara, u nedogled da se služi ciničnim ‘obrazloženjima’ ovog karikiranja prava, ali to neće sakriti poražavajuću činjenicu – da se u Narodnoj skupštini, nosiocu zakonodavne vlasti, ne poštuje zakon! Apsurd koji je naprednjačka vlast ustanovila kao svoj modus operandi“, piše u saopštenju.

Nova stranka podseća da odbor Agencije ima samo dva člana, umesto devet koliko je pun sastav, i zato ne može da odlučuje o više od 40 predmeta koji čekaju.

Nova stranka navodi da se već više od tri godine čeka na novi zakon koji bi Agenciji dao veća ovlašćenja i obavezao funkcionere na prijavljivanje imovine najbližih srodnika, i dodaje da je za rad na tom zakonu zaduženo je Ministarstvo pravde.

Ta stranka zahteva od zakonodavne vlasti da poštuje zakon, pravo i obavezu zaštitnika gradjana i poverenika za informacije od javnog značaja, te da njihov predlog kao ovlašćenih predlagača u najskorijem roku stavi pred narodne poslanike na odlučivanje.

Odbor je 6. jula vratio predlog predsednika Srbije i ombudsmana i poverenika jer su ih, kako je tada objasnio predsednik odbora Petar Petrović, podneli bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Saša Janković koji više nije zaštitnik gradjana.

Ukazavši da novi zaštitnik gradjana još nije izabran, Petrović je tada rekao da bi posle okončanja te procedure novi ombudsman zajedno sa poverenikom trebalo da usaglasi stavove i ponovo Skupštini predloži kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Medjutim, Šabić i Saša Janković su još 2015. godine podneli predlog da članica tog Odbora bude bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije, Vida Petrović Škero.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.