U trendu

Pokret Oslobodjenje: Rio Tinto će uništiti reke, šume, zemljište

Pokret Oslobodjenje saopštio je danas da je projekat „Jadar“ značajan za sve gradjane, ne kako misli ministarska rudarastva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, već je „značajan“ zato što će uništiti reke, šume i zemljište.

„Projekat je od presudnog značaja za budućnost ovog regiona, jer će uništiti reke, šume, obradivo zemljište. Raseliće ljude iz oko trideset sela samo u prvoj fazi i trajno će učiniti celo područje Jadra i Radjevine nenastanjivim na duži rok“, navodi se u reagovanju na izjavu ministarske rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Mihajlović je nakon sednice Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“, odnosno eksploatacije litijuma koje u Zapadnoj Srbiji planira multinacionalni koncern Rio Tinto rekla da je Vlada Srbije svesna „značaja ovog projekta za sve gradjane“.

Predsednik Oslobodjenja Mladjan Djordjević posebno je kritikovao izjave Mihajlović o transparentnosti, ističući da je već više puta ukazivano na propuste u toj sferi.

„Sada dobijamo informacije o privatnom obezbedjenju kompanije Rio Tinto koje patrolira selima lozničkog kraja i zastrašuje stanovništvo. O kakvoj transparentnosti pričamo kada privatne korporativne paravojske zavode red u Srbiji“, upitao je Djordjević.

On je ukazao i na problematičan sastav Radne grupe projekta, u kojoj nema predstavnika lokalnih udruženja gradjana ili eksperata za zaštitu životne sredine, „ali su zato tu predstavnici stranih ambasada, da osiguraju da se poštuje interes njihove multinacionalne kompanije“.

Djordjević je rekao da je takav „kolonijalni odnos prema Srbiji i njenim gradjanima“ poražavajući, te da zbog toga gradjani moraju ustati protiv ovog projekta.

Iz pokreta Oslobodjenje pozvali su gradjane na protest danas u 19 časova u Šapcu, ispred Skupštine grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.