U trendu

Nova stranka: Tepić i Živković podneli inicijativu za zabranu NSF

Poslanici Nove stranke Marinika Tepić i Zoran Živković podneli su Inicijativu za zabranu rada Nacionalnog srpskog fronta (NSF), saopštila je danas ta stranka.

Inicijativa je podneta jer ta „organizacija u svom delovanju propagira rasnu, versku i nacionalnu mržnju i poziva na oružanu pobunu“, navodi se u saopštenju.

Tepićeva i Živković su republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac podneli inicijativu za podnošenje predloga za zabranu rada NSF, precizira se u saopštenju.

U saopštenju se navode i izjave sa javne tribini NSF-a,  kojima se, kako ocenjuju predlagači inicijative, poziva „na oružani obračun sa migrantima u Srbiji“.

Dodaje se i da „sadržina internet stranice NSF obiluje sličnim sadržajima“.

Kako se navodi u Inicijativi, „najfrekventniji saradnici NSF-a su Nik Grifin, Džim Douson i Udo Fojgt“, od kojih su prva dvojica  „članovi ultra-desne Britanske nacionalne partije (BNP), a treći nekadašnji predsednik, a sada član Nacional-demokratske partije Nemačke“.

Navodi se i da je „Grifin pred britanskim sudom 1998. bio osudjen zbog objavljivanja pisanog materijala sa rasističkim porukama“.

Navodi se i da su „Grifin i Douson poznati kao negatori holokausta i lica koja šire islamofobiju“, i dodaje da je obojici zabranjen ulazak u Madjarsku.

Ukazuje se i da je  nekadašnji savetnik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Miša Vacić „doveo Grifina i Dousona u službene prostorije Vlade Srbije – Kancelarije za Kosovo i Metohiju“

Nova stranka ocenila je da je time javnosti stavljeno do znanja da su oni „poželjni u Srbiji i slobodni da, u nejasnom svojstvu, posećuju sedište najvišeg organa vlasti u Srbiji“.

Podseća se i da je Marinika Tepić pre mesec dana otvorila ovu temu u Narodnoj skupštini, uputivši pitanje državnim organima kakva su njihova saznanja o kretanju Dousona po Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.