U trendu

Nova zabrana: Indija „nokautirala“ Kosovo

Nakon što se Španija „predomislila“, pa dozvolila kosovskim sportistima da se takmiče s državnim obeležjima, iz Indije stiže nova zabrana. Ova država nije odobrila vize ženskoj bokserskoj reprezentaciji takozvanog Kosova za nastup na Svetskom seniorskom prvenstvu za žene.
Podsetimo, Španija je početkom novembra zabranila kosovskim karatistima da se takmiče uz državna obeležja. Međutim, takva odluka preinačena je u novu, koja dozvoljava kosovskim sportistima da ubuduće na svetskim takmičenjima koja se održavaju u toj zemlji koriste simbole, zastavu i himnu.

To je navedeno u zajedničkoj izjavi Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Nacionalnog olimpijskog komiteta Španije (NOK).

Danas već stiže nova vest: sada je Indija odbila da kosovskim sportistima da omogući nastup na svojoj teritoriji.

Kako je potvrđeno za B92 iz Bokserskog saveza Srbije, Indija nije odobrila vize ženskoj bokserskoj reprezentaciji takozvanog Kosova za nastup na Svetskom seniorskom prvenstvu za žene.

Indija je jedna od svetskih sila uz Rusiju, Kinu i Brazil koje, nisu priznale nezavisnost Kosova, kao ni Španija koja se zbog sopstvene situacije sa Katalonijom, koja teži ka nezavisnosti, snažno protivi nezavisnosti Kosova.

U aprilu ove godine španski predsednik Marijano Rahoj „okrenuo je naglavačke“ Brisel, kada je odbio da stavi svoj potpis na zajedničku deklaraciju koja je trebalo da bude objavljena tokom samita EU — Zapadni Balkan u Sofiji.

Prethodno je španski „Pais“ preneo da je Španija stavila veto na predlog teksta zajedničke deklaracije, s ciljem da se ime i potpis Rahoja ne nađu u istom dokumentu i na istom nivou sa predstavnikom teritorije čiju državnost Španija nije priznala.

Rahoj na kraju nije ni otišao na taj samit, a Španija je bila predstavljena na nižem diplomatskom nivou.

(Sputnjik)

3 komentara
 1. Anonimni

  indija ne priznaje kosovo kao državu većjužnu srpsku pokrajinu i sportisti da se bave sportom imaju pravo da se takmiče pod zastavom matične države srbije

 2. ANDREJ

  Mislim da nikako ne treba mesati „babe i zabe“,kako to lepo poslovica kaze.Ono sto nije dobro,a sto je u poslednje vreme,preslo u praksu,to je direktno povezivanje politike i sporta.Politika je usla u sve sportske,prebi rekao nesportske „igrice“,da je to prevrsilo svaku meru.Treba svim pravim,iskrenim sportistima,dozvoliti ucesce na sportskim naticanjima.Ulaziti u to,ko iz koje zemlje dolazi,potpuno je nesuvislo i neopravdano.!

  1. Anonimni

   Bale, sve je – politika.

Napišite komentar