U trendu

Novaković: Maloviću nije mesto pored mladih policijskih službenika

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Novom Sadu Borislav Novaković zatražio je objašnjenje od ministra policije Aleksandra Vulina zašto je jučerašnjem polaganju zakletve mladih policijskih službenika prisustvovao i kordinator Srpske napredne stranke (SNS) za Južnobanatski okrug Branko Malović.

Novaković je u pismu Vulinu ocenio kao skandalozno pojavljivanje „opskurnog stranačkog komesara“ na svečanosti koja ima svoj institucionalni dignitet.

Naveo je da je Malović potpredsednik izvršnog odbora SNS i da mimo stranačkih funkcija drugih funkcija nema.

„Zbog toga se postavlja pitanje u kom svojstvu je prisustvovao zakletvi mladih policijskih službenika, kada nema ni jednu državnu funkciju koja je u vezi sa javnom bezbednošću? Sektor javne i državne bezbednosti bi morao da bude strogo stranački distanciran. Ovo je još jedan ružan incident, kojim se demonstrira prevaga stranačkog interesa nad državnim“, istakao je Novaković.

Dodao je da je suprotno etici i pedagoškom taktu da ti mladi policajci polažu zakletvu u prisustvu čoveka koji će već sutradan biti predmet njihovog profesionalnog interesovanja.

„Kao koordinator izvršnog odbora i jedan od najbližih saradnika Andreja Vučića, Malović je protivpravno i mimo svih zakona nadredjen predsednicima opština u Južnobanatskom okrugu. Stvoren je paralelni sistem odlučivanja koji vršioce vlasti svodi na puke izvršioce stranačke volje. Ništa se u južnom Banatu ne može dogoditi ako to prethodno nije odobrio Branko Malović. Pogaženi su i zakoni i institucije. Država ne postoji. Postoji samo volja i zlovolja Andreja Vučića i njegovih ‘koordinatora'“, naglasio je Novaković.

U pismu Vulinu, funkcioner Narodne stranke naglašava da je Malović u neposrednoj vezi s osobama iz kriminalnog miljea.

„Malović je direktno uticao da posao u javnoj službi grada Pančeva, dobiju lokalni kriminalci Vladimir Grek i Filip Ivanovski, najbliži saradnici Veljka Belivuka. To zna celo Pančevo. Ovim kriminalcima se trenutno sudi, a njihov politički mentor Malović se šepuri na slobodi“, naveo je Novaković.

On tvrdi da „tajna moći i osionosti“ Malovića leži u činjenici da je važan deo nelegalnog nasilnog aparata kojim upravlja Andrej Vučić, a koji je „uspostavio strahovladu i teror u celoj Vojvodini“.

„Vama kao ministru unutrašnjih poslova svaka pristrasnost, zataškavanje i prećutkivanje ovih opasnih procesa može doneti samo nelagodnosti i nevolje. Ako Andrej Vučić i Branko Malović i dalje budu iznad zakona, sutra ćete vi biti na udaru zakona“, zaključio je Novaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.