U trendu

Novaković (NS): Gradonačelnik Novog Sada pravi kriminalne kombinacije sa kompanijom Galens

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković optužio je danas gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da kroz projekat „Novi Sad na vodi“ pravi „nove kriminalne kombinacije sa svojim najlojalnijim gradjevinskim partnerom, kompanijom Galens“, pod izgovorom razvoja grada.

Novaković je na konferenciji za novinare rekao da predlog novog Generalnog urbanističkog plana (GUP) nije ništa drugo do pokušaj ozakonjenja nedozvoljenih radnji.

Dodao je da je i beogradski Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ naveo da se na taj način ne može pristupati izmenama GUP-a.

„Očigledna je namera gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Zajedno s kompanijom Galens prema novom GUP-u, planirano je pomeranje dosadašnjeg nasipa i izgradnja novog, i to u dužini od četiri kilometra i pomeranje od 500 metara u korito reke“, precizirao je Novaković.

Podsetio je da je kompanija Galens vlasnik 3,7 hektara zemlje Brodogradilišta, u koritu Dunava.

„Mislim da nema potrebe posebno naglašavati da je zakonski apsolutno nedopustivo ovde graditi bilo kakav trajni objekat, a naročito ne zgrade. Činjenicom da Grad pomera liniju nasipa dublje 500 metra, stvara se mogućnost da taj deo Brodogradilišta više ne bude deo korita Dunava, što je od izuzetnog značaja samo i jedino za Miloša Vučevića i Galens. Na taj način ovo potpuno bezvredno zemljište postaje najskuplje gradjevinsko zemljište u državi“, kazao je Novaković.

Po njegovim rečima, prema planiranom GUP-u, izmenama linije nasipa dobija se dodatnih 165 hektara luksuznog gradjevinskog zemljišta.

„Smisao je jasan: koruptivna veza Miloša Vučevića i kompanije Galens, kojoj se pogoduje“, rekao je Novaković, nekadašnji gradonačelnik Novog Sada.

Ocenio je da je ideja gradonačelnika „višestruko štetna“, jer bi pomeranje nasipa dodatno opteretilo korito Dunava.

„Ukoliko bi se desilo da imamo velike količine vode kao što je bio slučaj nekoliko puta u poslednjih 15 godina, nema dileme da su stanovnici Adica, Telepa, Veternika, Kamenjara i Fotoga u ogromnom problemu od poplava“, upozorio je on.

„Drugo, blagodeti Dunava moraju se koristiti jedino i isključivo za sportske i rekreativne mogućnosti, nikako za stanogradnju i kojekakve biznis varijante gradonačelnika Miloša Vučevića i kompanije Galens“, rekao je Novaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.