U trendu

Novaković pita Vučevića da li je novi most na Dunavu investicija ili put u dužničko ropstvo

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković upitao je danas gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića na osnovu čega je izveo računicu da će gradnja pristupnih saobraćajnica i novog mosta na Dunavu, koji su bez javne nabavke povereni kineskoj firmi CRBC (China Road and Bridge Corporation), koštati 130 miliona evra.

„Budući da se u ovom trenutku ne zna arhitektonski izgled mosta, kao ni gradjevinske karakteristike konstrukcije mosta i pristupnih saobraćajnica, očekujemo od gradonačelnika da objasni ko je i na osnovu kojih parametara radio premer radova i odredio vrednost ove investicije“, naveo je Novaković u pisanoj izjavi.

Ocenio je da bi interes države i Novog Sada morao biti raspisivanje medjunarodnog tendera za ovakve poslove, a ne prihvanje modela kreditnog finansiranja pri čemu Kina daje kredit i upošljava svoju kompaniju, dok naša gradjevinska operativa skuplja paučinu.

„Pošto je Vučević obelodanio nameru da po istom modelu kineske firme rade i centralni prečistač otpadnih voda u Novom Sadu postavlja se ključno pitanje: zašto se za potrebe gradnje prečistača ne koriste subvencionisani uslovi pristupnih fondova Evropske unije (EU), uz proceduru javne nabavke, nego se opet poseže za nepovoljnim kineskim kreditom“, naveo je Novaković.

Funkcioner NS se zapitao da li se ovakvom praksom i definitivno, kao zemlja kandidat, udaljavamo od prakse i standarda EU i srljamo u štetan model saradnje sa Kinom.

„Potpuno je jasno da obimom i brzinom zaduživanja Srbija klizi u dužničko ropstvo. Ukoliko hitno ne prekinemo ovu praksu čeka nas crnogorski scenario. Nažalost, poslednja dva primera iz Vojvodine: gradnja fruškogorskog koridora i novog mosta na Dunavu nisu put nego stranputica – primer kako ne treba raditi“, zaključio je Novaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.