U trendu

Novaković: Projekat 'Novi Sad na vodi' je uvod u propast gradske vlasti

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Novom Sadu Borislav Novaković izjavio je danas da se nikada u istoriji tog grada nije dogodilo da komunalne teme proizvedu tako žestoku reakciju vlasti, kao što se to dogodilo juče primenom brutalne fizičke sile nad gradjanima. 

Novaković je agenciji Beta kazao da je policija ispred Skupštine Novog Sada upotrebila pendreke i sva ostala sredstva prisile kojima se, inače, rasturaju neprijavljene demonstracije. 

Istakao je da je usvajanje Generalnog urbanističkog plana (GUP) i projekat „Novi Sad na vodi“, s jučerašnjim danom uvod u propast gradske vlasti. 

„Organizatori su skup najavili, kao i zahtev da se jedan naš predstavnik obrati odbornicima skupštine grada, jer je vlast odbila više od 12.000 primedbi na GUP. Cilj je bio da protest protekne mirno i civilizovano, medjutim, policija je u jednom trenutku podlegla nasilničkoj atmosferi koju je pravilo privatno obezbedjenje. Nije bilo nikakve potrebe za angažovanjem policije, a ni privatnog obezbedjenja“, ocenio je Novaković. 

Prema njegovim rečima, politička kultura koju Srpska napredna stranka (SNS) već deset godina demonstrira je konfliktna politička kultura nadjačavanja i prebrojavanja. 

„Suprotno mentalitetu te stranke je da poštuje gradjane koji ne misle kao oni, i to se dogodilo juče u Novom Sadu. Skandalozna je odluka gradskih vlasti da angažuje privatno obezbedjenje jer se radi o pokušaju da se gradjanima utera strah u kosti. Medjutim, ti ćelavi i istetovirani momci nas nisu uplašili već dodatno motivisali“, istakao je Novaković. 

Na pitanje Bete kakve će biti posledice po Novi Sad nakon usvajanja novog GUP-a, Novaković je rekao da je cilj gradskih vlasti da urbanizuje deo obale Dunava kako bi realizovali izgradnju naselja „Novi Sad na vodi“. 

„Reč je o koruptivnom poslu izmedju gradonačelnika Miloša Vučevića i kompanije ‘Galens’. Ta kompanija je vlasnik brodogradilišta koje se nalazi u koritu Dunava i na tom delu sada ne može da se gradi ništa. Novim GUP-om je planirano da se na mestu brodogradilišta izgradi blok zgrada od 20 spratova. To je najveća investicija organizovanog kriminala u državi jer je reč o poslu vrednom nekoliko milijardi evra“, rekao je Novaković. 

Dodao je da bi se time, zbog krčenja šuma, narušila i ekološka celina koju čine Šodroš i Kamenička ada, a koji čine „pluća“ Novog Sada. 

„Izgradnjom naselja na obali Dunava bila bi ugrožena i bezbednost Novog Sada jer bi nasip bio pomeren 500 metara u korito Dunava da bi se dobilo gradjevinsko zemljište. Time bi protok Dunava bio sužen na svega 600 metara i svaki plavni talas bi izazvao poplave u gradu“, objasnio je Novaković. 

Naglasio je da gradjani Novog Sada sigurno neće dozvoliti da se realizuje ideja vlasti o „Novom Sadu na vodi“. 

Dodao je da se kvalitet života u Novom Sadu godinama urušava jer gradjevinsku ekspanziju ne prate urbani elementi kao što su parkovi, parkinzi ili dečja igrališta koji život čine funkcionalnijim. 

„Jučerašnja reakcija Novosadjana nagoveštava da će se u narednom periodu stvari zaoštravati. Pozicija gradske uprave je neodrživa i vrlo brzo očekujem raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Projekat ‘Novi Sad na vodi’ je s jučerašnjim danom uvod u njihovu propast“, rekao je Novaković i dodao da gradjani Novog Sada očekuju od tužilaštva da utvrdi krivičnu odgovornost privatnog obezbedjenja zbog brutalnog fizičkog obračuna s učesnicima protesta. 

„Ukoliko tužilaštvo ne reaguje i izostane odgovornost gradskih vlasti kao i hukigana koji su maltretirali gradjane uslediće novi protesti, jer Novi Sad neće ćutati“, zaključio je Borislav Novaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.