U trendu

Novi DSS, Dveri, Zavetnici i POKS podneli krivičnu prijavu protiv Vučića zbog Kosova

 Predstavnici četiri desno orijentisane opozicione stranke danas su predali beogradskom Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog prihvatanja francusko-nemačkog sporazuma o Kosovu.

Posle podnošenje te prijave, predstavnici Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS), Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), stranke Zavetnici i pokreta Dveri su rekli novinarima da će se videti i da li će tužilaštvo postupati po njoj i da li je samostalno, kako tvrdi vlast.

Predstavnici tih opozicionih stranaka koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom su ponovili da je Vučić, prihvatanjem evropskog plana za Kosovo i njegovih aneksa narušio teritorijlni integritet Srbije, da je pogazio Ustav Srbije kao i da je počinio krivično delo priznavanje kapitulacije i okupacije.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da je krivičlnu prijavu potpisalo 28 poslanika Skupštine Srbije i da je sada na potezu tužilaštvo.

„Videćemo da li tužilaštvo da radi po Ustavu i Krivičnom zakoniku, ili u strahu od izvršne vlasti“, rekao je on.
 
Kazao je da je „dodatni dokaz“ da su vlast i Vučić „krenuli putem kapitulacije i predaje“ Kosova prištinskim vlastima političke prirode, te tu ubrojao i to što Skupština Srbije ne zaseda duže vreme i ne izjašnjava se o evropskom planu za Kosovo.

Zapitao je i zašto vlast i njima bliski mediji napadaju „državotvornu opoziciju“ i zašto se na televizijma sa nacionalnim frekvencija ne može čuti drugačije mišljenje o tom planu, osim onog koje zastupa vlast.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović je kazao da podnosici krivične prijave neće odustati od odbrane Ustava Srbije i da će ga štititi i kroz parlamet, koji je, kako izgleda, sada suspendovan.

„Ukoliko to ne bude moguće pozvaćemo gradjane i na vanparlamentarnu borbu, rekao je lider POKS-a koji čini koaliciju NADA sa Novim DSS.

Poslanik stranke Zavetnici Zoran Zečević pozvao je gradjane da „podignu glavu“ i da vide šta radi vlast u Srbiji, a i po pitanju Kosova.

„Borićemo se mirnim putem za prava svih gardjana ove zemlje“, rekao je Zečević koji je optužuio Vučića i za, kako je kazao, „veleizdaju“ po pitanju ugrožavanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Pozvao je i Sociijalističku partiju Srbije, koja je u koaliciji sa Vučićevom Srpskom napredno strankom i koja se, kako je kazao, odrekla svog programa, da mu se vrati.

Sa konferencije za novinare ispred Palate pravde najavljeno je da će se te četiri stranke, u vezi evropskog plana za Kosovo, obratiti i Ustavnom sudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.